Пламен Кралев сензационно втори в дъжда на "Силвърстоун"

С фантастична езда на мокрото трасе на английската писта "Силвърстоун" днес българинът Пламен Кралев ("Ферари F430") завърши на втора позиция във втория старт от европейските серии на "Ферари Челиндж-Купа Шел" и стана първият български пилот, стъпил на почетния подиум на легендарното английско трасе.

В далеч по-тежката днес обстановка и на доста по-лошото стартово място (четвърта редица, седма позиция), Кралев направи невероятно каране в продължение на 17 тура. За разлика от вчера, днес пистата бе покрита с мъгла, а асфалтът значително по-мокър, което стана причината за напускането на състезанието на италианеца Ерик Принос и германците Видо Рьослер и Франк Гелф.

Кралев направи 87.380 км за 42:06.620 мин и изостана от вчерашния победител Майкъл Кантилон (Вбр) на 27.292 сек. Третото място е за Анхел Сантос (Исп) - на 43.994 сек от победителя.

В седмата обиколка испанецът, който и във вчерашното състезание завърши трети, бе изпреварен ефектно от Пламен Кралев в завоя "Копс". Така в продължение на 10 обиколки българинът бе само на секунди от Кантилон, но доста неочаквано не атакуваше местния лидер.

 

Още вчера Кралев сочеше предимствата на британския пилот:

"Силвърстоун" е неговото домашно трасе, а Кантилон има страхотен опит и в карането на влажни и хлъзгави трасета.

"В една от обиколките видях, че едно бяло "Ферари" се завъртя и останах с впечатлението, че това е Кантилон - обясни след края на втория кръг от "Ферари Челиндж-Купа Шел" своето поведение Пламен Кралев. - Така беше до един момент, в който Митко Илиев се свърза с мен по радиото и ми каза, че съм втори. Не повярвах, защото през цялото време карах с усещането, че водя колоната. Ако знаех, че съм на втора позиция, щях да натискам по-здраво."

Това бе не само първото място на български състезател, стъпил на подиума на "Силвърстоун", но и първото просторно интервю на Кралев, което той даде пред екипите от пресофиса на "Ферари".

"Много съм щастлив за успеха си, защото тук е необичайно тежко да се състезаваш, а и аз нямах никакъв опит с пистата, освен този, които натрупах по време на тренировките и квалификацията тук", заяви през камерите на "червените" българския пилот на "Кесъл Рейсинг".

Едно от обясненията за коренно различната езда на българина в първото състезание вчера и в днешния втори старт е в това, че вчерашните настройки на неговия болид бяха тотално объркани. Това е и причината "Ферари"-то на българина вчера да стои нестабилно на трасето. Въпреки това Кралев завърши 5-и, а с днешното си второ място 60 т. в актива си. След двете си победи вчера и днес, Майкъл Кантилон е едноличен лидер в класирането на "Ферари Челиндж-Купа Шел" със 138 т.

 

Следващият старт за европейските серии е на 1 юни на френската писта "Лекастеле".

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти