Изумителният Джокович спечели първа титла от Австралия

Сърбинът Новак Джокович спечели първата си титла от турнир от Големия шлем, побеждавайки на финала на Откритото първенство на Австралия Жо-Вилфред Цонга (Франция) с 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (2) в изключителен четирисетов мач. Двубоят приключи за 3 часа и 5 минути, като това бе едновременно най-неочакваният и най-младият сблъсък за титлата от 1985 година насам.

Още в самото начало на мача стана ясно, че битката ще е наистина голяма. Джокович реализира пробив в сервис гейма на Цонга, който обаче бе върнат мигновено за 1:1. Французинът имаше възможност да излезе напред в резултата при 30:40 в 3-ия гейм, но сърбинът реализира ас и изравни за 40:40. Последвалото страхотно разиграване завърши с успех за по-младия от двамата тенисисти и така финалистът от миналогодишния US Open измъкна гейма си за 2:2. От своя страна, Цонга изстреля убийствен сервис от 216 км/ч в 7-ия гейм. Той дори достигна до възможност за спечелване на сета при 40:30 при подаването на Джокович в 10-ия гейм. Страхотен прехвърлящ удар на 22-годишния тенисист направи резултата 1:0 сета в полза на шампиона за юноши от Откритото първенство на САЩ за 2003 година. Французинът се прояви и със страхотни удари от бекхенд.

Непоставеният в основната схема Цонга започна изключително силно втората част. Мощният му сервис отново се оказва едно от ключовите му оръжия срещу 3-ия в светованата ранглиста. Джокович обаче демонстрира завидни умения при минаващите удари. Поредното дълго разиграване в 5-ия гейм завърши с прецизен удар на Джокович за 40:40. Отново мощен сервис и силен диагонален удар в две поредни разигравания донесоха успеха при сервирането на френския талант. Гейм на нула в актива на Джокович доведе резултата до 3:3 във втория сет, а Джокович осъществи веднага появилата се възможност за пробив в 7-ия гейм при резултат 40:15. Така при 5:4 гейма 20-годишният сърбин спечели подаването си на нула, като сложи и точката на сета с ас.

Жо-Вилфред Цонга даде началото на третия сет с директна точка. Джокович допусна грешка, изпращайки топка в мрежата, след което даде и първите признаци на изнервеност в двубоя. Това допълнително мотивира неговия съперник, който безпроблемно спечели сервирането си на нула. Същото направи и Джокович в следващия гейм за 1:1. Сърбинът получи две възможности за пробив в 3-ия сет, които обаче изпусна, но при следващия подобен шанс, той се възползва по най-добрия начин и така поведе с 2:1. 22-годишният тенисист, роден в Льо Ман, по никакъв начин не се отказа от сета и все пак се представи добре в сервис гейма си за 2:3. Цонга започна да бърка често от форхенд и това помогна на съперника му да стигне до 5:3 гейма. Най-добрият сръбски тенисист имаше възможност за спечелване на третия сет, след като поведе с 40:0 при сервис на Цонга. Прецизен минаващ удар на френската сензация в Мелбърн през тази година изравни за 40:40. Последва втора възможност за Джокович, но схемата сервис-мрежа спаси 43-ия в света. Поредният сет бол отново бе пропилян след изключителен сервис на атрактивния Цонга, който веднага след това заби и 12-ия си ас. Тактиката сервис-мрежа отново остана неразкрита от поставения под номер 3 в основната схема на надпреварата. В крайна сметка роденият в Белград тенисист прибави в актива си сета от 7-ия си опит след грешка от воле на съперника.

Полуфиналистът от „Уимбълдън" 2007 започна четвъртия сет с десетия си ас в мача и безпроблемно поведе с 1:0 след гейм на нула. Разиграванията от основната линия и невероятните къси топки не преставаха да носят успех на Цонга, който от своя страна също спечели 4-ия гейм на нула, завършвайки с ас. Французинът видимо бе по-свежият на "Род Лейвър Арина", докато съперникът му започна да бърка от форхенд и се придвижваше по-бавно по централния корт. Въпреки трудностите обаче той успя да спечели подаването си за 3:2, като поиска и намесата на физиотерапевта на турнира. Реализирайки 100-ата си директна точка в надпреварата, Цонга спечели сервис гейма си на нула. Надлъгването между двамата продължи до 5:5, като в 11-ия гейм обявеният за истинско копие на легендарния Мохамед Али достигна до възможност за пробив. Джокович обаче за пореден път прояви характер и се спаси. В логичния тайбрек на корта имаше само един тенисист и това бе сърбинът. Той спечели тайбрека и мача с убедителните 7:2 точки и приключи надпреварата с едва 71 загубени гейма.

ФОТОГАЛЕРИЯ от победата на Джокович над Цонга може да видите ТУК!!! 

Още от Тенис

Виж всички