Пламен Кралев покри изискването за време за старта на “24 часа на Льо Ман”

Първият българин в “24 часа на Льо Ман” Пламен Кралев покри успешноизискването за време на квалификациите на организаторите на “24 часа на Льо Ман”. Пилотът на Porsche 911 RSR даде най-бързо време от 4,14 мин. Така българинът, който кара за Endurance Asia Team, преизпълни зададеното минимално време - 4,28 мин или 125% от това на най-бързата кола в квалификацията, която бе Peugeot 908 HDi на Стефан Саразан, Себастиян Бурде и Франк Монтани. Кралев успя да изпревари 18 пилота по време в квалификацията, а в рамките на най-бързата си обиколка и еднаква ситуация на пистата бе в Топ 4 като време в клас GT2. В 4-часовата вечерна сесия българинът се класира на 36-та позиция в GT2 от 51 пилоти и успя да изпревари на пистата холивудската звезда Патрик Демпси, който след това се завъртя. Пилотът ни е по-бърз и от Мануел Родригес с Ferrari F430 GT2, който му бе съотборник в JMB в “1000 км на Спа” и тогава бе избран от отбора като най-бърз на направи квалификацията. Кралев бе по-бърз от 8 пилоти на Ferrari, включително Лео Менсъл, син на световния шампион във Формула 1, който е на пистата, както и 4 на Porsche, от които Филип Ено, негов съотборник в Endurance Asia Team, който е по-бавен от българския пилот с 9 секунди.

Условията в Льо Ман се променят драстично всяка минута, особено когатовали. На пистата има вятър, но атмосферата, която създава публиката еуникална. Около 200 000 души вече са на пистата, голяма част от тях спят в палатки и каравани. През нощта феновете се забавляват с алкохолни напитки и песни, организаторите осигуриха концерти на живо и други развлечения, които да забавляват допълнително публиката. Дори в полунощ местно време, когато приключи квалификацията, пистата от почти 14 км бе препълнена с публика. За самото състезание в събота и неделя се очакват нови 100 000 души публика.

Днес е парадът на пилотите в центъра на Льо Ман, традиционно събитие, което събира всички хора от пистата в града, дори дошлите с каравани. Публиката има шанса да бъде близо до пилотите, да ги поздрави и вземе автографи. В същото време днес пистата и питлейнът е отворен за публиката, което е най-голямото зрелище в Льо Ман. След като снимат клетките с боксовете и моторхоумите в падока огромните тълпи се насочват към центъра на града за по-голямото шоу - парада на пилотите.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти