Заедно за Георги Огнянов!

Турнирът за Купата на България по баскетбол при мъжете продължава, като днешната програма на надпреварата ще започне по малко нетрадиционен начин за последните два сезона. Обикновено в третия ден на т.нар. "Финална осмица" вниманието е изцяло насочено към мача за 3-4 място, но сега далеч няма да бъде така. Причината е необходимостта от подкрепа към един достоен млад български спортист, който години наред се състезава за родината. Неговото име е Георги Огнянов и е на 25 години. Родом от Панагюрище многократният шампион по джудо и самбо в момента е прикован в инвалидна количка след ужасяващ инцидент на полуфиналите на Световното студентско първенство в Прага през октомври 2010 година. Жоро губи връзка с нормално протичащия за повечето от нас човешки живот след схватка с негов френски колега, която му нанася тежка контузия - счупен пети шиен прешлен и спукан шести на гръбначния стълб.

Месеци след случая българските спортни институции упорито продължават да бъдат апатични по случая. Грозен процес, с оглед на факта, че Огнянов е изпратен да представлява България в чужбина, без необходимата застраховка "Злополука за спортисти". Цената а полицата е в размер на смешните 16 лева. Това на пръв поглед формално нарушение, води до мъките на спортиста в следващите месеци след "черния" за него октомври 2010-а. Към набраните до момента средства са необходими още 50 000 лева, за да бъде гарантиран неговият 6-месечен престой в специализиран спинален център в Чехия. Припомняме, че подобно лечебно заведение в нашата страна няма.

Независимо от факта, че през последните няколко месеца бе буквално забравен за всички, с изключение на своите най-близки приятели и семейство, Георги не губи присъствие на духа и вярва в по-доброто бъдеще. Днес всички, които са съпричастни към несправедливата съдба на един млад българин, защитавал гордо цветовете на страната, имат възможността да го подкрепят. Да покажат, че дори и в най-тежките моменти няма да остане сам, напук на безхаберието и бездушието, които се опитаха да го пречупят.

В слънчевия неделен ден на 13 март 2011 година от 15:45 часа в столичната зала "Универсиада" ще се проведе благотворителен баскетболен мач в подкрепа на Георги Огнянов. Един срещу друг на терена в спортния комплекс в столицата ще се изправят сборен отбор на журналистите и национален тим на България от 80-те и 90-те години. За тима на бившите национали ще играят легенди като Георги Глушков, Любомир Минчев, Ивайло Равуцов, Иван Ценов, Еди Вълчев, Станислав Станков, Сашо Везенков. Двубоят е част от официалната програма на турнира за Купата на България и се провежда със съдействието на БФБаскетбол и домакинът на надпреварата - Левски. Мачът ще бъде прелюдия към двубоя за третото място, който започва днес в 18,00 часа и противопоставя Ямбол и Рилски спортист. Цената на билета е 5 лева, като той ще важи и за малкия финал.

Всички приходи от билети за неделния ден ще отидат за адекватното лечение и пълното възстановяване на Георги Огнянов.

Георги Огнянов спечели много отличия за България преди кошмарния октомврийски ден, поставил го в инвалидна количка. Той няма нужда от повече медали. Има нужда от подкрепа. Нека да му я дадем днес - 13 март, 15:45 часа, зала "Универсиада". Пет лева не са толкова много за баскетбол и изпълнението на една благородна кауза.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ И/ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОМОГНЕТЕ СЪС СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ГЕОРГИ ОГНЯНОВ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЕДНАТА БАНКОВА СМЕТКА:

Банка: ОББ АД

Номер на сметка: BG 96 UBBS 80021027781430

BIC CODE: UBBS BGSF

Титуляр на сметката: MАРИЯ ОГНЯНОВА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти