ФИА ще наложи нови ограничения по отношение на разхода на масло

Във ФИА не са забравили за обвиненията, които едни отбори хвърлиха върху други по отношение на горенето на масло, и от Гран При на Италия нататък в сила влизат нови ограничения за разхода на масло.

Всичко започна още преди старта на сезон 2017, когато тимовете получиха предупреждение, че нямат право да използват маслото за гориво. В Азербайджан бяха наложени ограничения във връзка с използването горивни химикали в маслото, но от септември правилникът ще стане още по-стриктен.

В техническа директива, пусната към отборите преди Гран При на Унгария, се напомня, че лимитът за разход на масло е 0.6 литра на 100 км и от 2018 година ще се спазва стриктно. Причината ограничението да се наложи веднага е, че някои производители няма да успеят да влязат в него със сегашните си двигатели. Въпреки това от Федерацията преценяват, че ако за Гран При на Италия някой отбор дойде с нов двигател, той ще трябва да отговаря на изискване за 0.9 литра на 100 км.

"Приемаме, че някои състезатели могат да изпитат затруднение от това да влязат в ограничението от 0.6 л /100 км този сезон и затова проявяваме толерантност към всички двигатели, които в момента са в употреба. Въпреки това ще очакваме разходът на масло при всеки двигател с вътрешно горене, въведен в експлоатация от Гран При на Италия нататък, да не надвишава разход от 0.9 л/100 км. Всеки разход над този ще се смята за подозрителен и в резултат ще бъде разследван за потенциално нарушение на техническия правилник. Ще продължим да следим разхода на гориво във всички болиди и ще правим физически инспекции регулярно", заяви техническият делегат на ФИА.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти