Мартин Стоев: Да се надяваме Господ да е българин и на европейското първенство

Националният отбор по волейбол на България за юноши под 17 години, воден от Мартин Стоев, спечели титлата на Балканиадата в София. На финала младите "лъвове" надиграха безапелационно Гърция с 3:0 гейма и защитиха титлата си от миналата година. Ето какво каза селекционерът Мартин Стоев в интервю за BGvolleyball.com след страхотния успех.

Категорична победа на финала, очакваше ли я?

Очаквах я, защото отборът с всеки изминал ден играе все по-силно. Това са първите пет мача от една година насам, но pа 20 дни заедно това е резултатът. Във всеки изминал двубой напредваме все повече и затова очаквах да победим категорично.

Балканиадата бе пред родна публика, помогна ли това за титлата?

Да, публиката помогна, но определено момчетата си играха. Хубавото е, че европейското първенство ще бъде тук в София, отново пред родна публика. Това е един вид тренировка за тях, по отношение на да кажем на притеснението - да не се изложат пред родители, роднини и приятели. Това, ако го имало, вече е преодоляно.

Европейското обаче е само след няколко дни, нов дълъг турнир. Няма ли да се натрупа умора?

Не, защото момчетата навлизат във форма. Ако беше след един месец, щеше да е по-сложно. А така, през пет дни, е най-добрият вариант. Имат почивни дни, ще имат време да се възстановят. Така че това не ме притеснява. И да не забравяме, че това са 16-годишни юноши, те имат толкова много енергия…

Защитихте титлата от Балканиадата през миналата година, това дава и ви увереност  за eвропейското?

Показахме, че сме най-силният отбор на Балкански полуостров. Сега трябва да си сверим часовника и в Европа, къде сме. Има със сигурност има много силни отбори в Европа. Няма да можем да играем така и да побеждаваме категорично както сега, но ще направим всичко възможно да влезем във финалната четворка. Пък там вече ще се борим за медали.

Разузнаването докъде стигна?

Разузнаването е направено така, че реално ние първите два мача на европейското играем с отбори които познаваме – Румъния и Турция. И за два дни всички обори ще изиграят по два мача и няма да има тайни.

Все пак сега с румънците не успяхме да играем?

Не играхме, но ги познаваме. От миналата година са напреднали със сигурност. Но ние, ако искаме да се целим в нещо високо, не трябва румънците изобщо да са на дневен ред.

С какво те впечатлиха момчетата по време на Балканиадата?

Направи ми хубаво впечатление, когато бяхме в някои трудни моменти, не се огънаха, не се предадоха и излязоха от ситуация. Даже имаше една много кризисна ситуация на първия мач с Гърция, която успяхме да спечелим и това е радващо.

 

 

Какво си пожелаваш сега?

Да сме живи и здрави и да нямаме проблеми, както е било досега. Пък вече да се надяваме Господ да е българин на европейското и да спечелим медал!

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти