Световните медии: Мозли беше притиснат до стената и жертван

Световните медии: Мозли беше притиснат до стената и жертван

Какво точно се случи вчера по време на заседанието на Световния съвет на ФИА в Париж и как се стигна до края на войната и мира между федерацията и ФОТА? Много фенове си задават този въпрос и по него ще се разсъждава през следващите дни. Един от най-важните акценти вчера обаче, еше новината, че президентът на ФИА Макс Мозли ще се оттегли от поста си през октомври, след 16 години и 4 мандата начело на ФИА. За негов заместник вече се спряга бившият бос във Ферари Жан Тод.

Още миналата година Мозли обяви, че ще се оттегли в края на този сезон, след като Съвета на ФИА му гласува доверие, след страхотния секс скандал, в който британецът беше замесен. Мозли продължава да твърди, че неговото решение за сдаване на властта не е продиктувано от войната с ФОТА.

Макс няколко пъти намекна, че покрай конфликта с ФОТА обмисля и 5-ти мандат, ако членовете на ФИА го помолят за това. За сега няма изгледи това да се случи. Към този момент все още не е ясно и дали някои стои зад историята с таблоида "News of the World". Повечето специалисти смятат, че садо-мазо оргията е била директна атака към Мозли и опит, той да бъде изхвърлен от ФИА. Миналата година това не се случи, но ето че през тази, Мозли най-веротяно ще напусне света на ФИА. Британецът каза преди няколко месеца, че има данни кой е поръчал да го следят, но ще разкрие фактите когато му дойде времето.

Световната преса смята, че Макс е станал жертва и е бил притиснат до стената. "The Times" твърди, че Мозли е бил "жертван" и "принуден да напусне".

"The Guardian" вярва как той е напуснал "за да се успокоят недоволните екипи".

"The Independent" пише: "Мозли - мъченикът".

"El Mundo" казва: "Мозли се предаде и Формула 1 беше спасена".

Повечето световни издания твърдят, че босът на Гран при Бърни Екълстоун е изиграл важна роля в развитието на ситиацията. Ако имаше алтернативна Формула 1 Екълстоун е щял да загуби 1,5 милиарда долара и неговата империя е щяла да рухне. Интересно е да се отбележи, че ФОТА вече беше наела PR компания, която да промотира новите им серии, а адвокати на собствениците на Формула 1 "CVC", вече заплашиха двете варждуващи страни със съд. Някои казват, че натискът към Мозли също е бил много голям. Говори се и за неустойки към Бърни и Макс за милиони долари.    

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във www.formula1.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти