Алпин потвърди един от кандидатите за мястото на Окон

Шефът на отбора на Алпин във Формула 1 Бруно Фамен потвърди, че резервният пилот на френския екип Джак Дуън е сред кандидатите за мястото на Естебан Окон за сезон 2025.

Както е известно Окон и Алпин ще се разделят в края на годината, слагайки край на своето петгодишно партньорство. Тази новина бе потвърдена в началото на миналата седмица, а след това Дуън седна в кокпита на Окон за първата тренировката в Канада.

В Алпин обещаха еднакво отношение към Окон и Гасли до края на сезона
В Алпин обещаха еднакво отношение към Окон и Гасли до края на сезона

Заради лошите метеорологични условия обаче австралиецът направи само три инсталационни обиколки, след което върна колата на Окон за втората тренировка на „Жил Вилньов“. Впоследствие Фамен потвърди, че Дуън ще участва в още петъчни тренировки до края на годината и каза още, че синът на петкратния световен шампион по мотоциклетизъм Мик Дуън е опция за мястото на Окон, но има и други такива.

„Той е опция, със сигурност. Джак е опция. Ние го подготвяме, той тества с нас от много време. Има доста натоварена тестова програма и ние сме доволни, да видим как ще се развие той. Той е една от няколкото възможности, но определено е в списъка“, каза Фамен пред Sky Sports F1.

Самият Дуън обаче призна, че титулярното място в Алпин не му е даденост, въпреки престоящата раздяла с Окон.

„Трудно е да се каже, че във Формула 1 нещо е гарантирано. Мечтата ми е да съм на стартовата решетка, мечтата ми е да съм във Формула 1. Аз съм с отбора като резервен пилот и се подготвям да съм в колата. Там искам да бъда.

„Всеки път когато получа го правя, било то в симулатора или на пистата, с участията ми в маркетинг кампаниите или друго аз се опитвам да се поставя в позиция, която да ми позволи да получа тази възможност.

„Чувствам се готов. Имам много километри с колата от 2021, направих и два тестови дни с тази от 2022, така че преди тренировката в Канада бях много спокоен. Чувствах се комфортно, нямаше страх, не се чувствах извън зоната ми на комфорт. За щастие в тези доста дълги тестове аз успявам да покажа на какво съм способен“, заяви Дуън.

Освен австралиец друг кандидат за титулярно място в Алпин за сезон 2025 е Мик Шумахер. В момента германецът е резервен пилот на Мерцедес, но се състезава за Алпин в Световния шампионат за издръжливост (WEC), където този уикенд той ще направи своя дебют в „24 часа на Льо Ман“.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички