Вариантите пред Карлос Сайнц неприятно намаляват

Карлос Сайнц може съвсем скоро да се окаже с много ограничен избор за това къде може да кара догодина във Формула 1. В дните преди Гран При на Емилия Романя се появиха най-различни информации, свързани с бъдещето на испанеца, който продължава да е факторът, бавещ развитието на трансферния пазар в световния шампионат.

Едната възможност пред Сайнц е Ауди, като испанецът остава трансферна цел №1 на Андреас Зайдъл и тази седмица се появи информация, че германците искат окончателен отговор от победителя в Гран При на Австралия до състезателния уикенд в Монако, където надпреварата е на 26 май. И във вакуума, създаден от липсата на официална позиция, се появи друга спекулация – че от Ауди всъщност вече са се отказали от Сайнц и планират преговори с други пилоти, които искат да карат догодина за Заубер, а от 2026 да представляват германската марка.

Ауди даде нов последен срок на Карлос Сайнц
Ауди даде нов последен срок на Карлос Сайнц

Втората възможност на Карлос е Мерцедес. Там обаче пъзелът е по-сложен, тъй като Тото Волф предлага на Сайнц договор за 1+1 години, т.е ангажимент, че Карлос ще е титуляр до края на 2025. Това се прави заради Андреа Кими Антонели – 17-годишният италианец този сезон се състезава във Формула 2 и все още няма право на суперлиценз за Формула 1, но пък във ФИА вече има молба федерацията да направи изключение за него. Предполага се, че до края на 2025 Антонели ще е натрупал достатъчно опит, за да може да се включи на най-високо ниво в битката във Формула 1.

Във Франция: Нюи почва работа във Ферари на 1 октомври
Във Франция: Нюи почва работа във Ферари на 1 октомври

Също така, Волф може да си позволи да бави избора си, като тук присъства и възможността Макс Верстапен да реши да напусне Ред Бул, а австриецът е заявил, че е готов да чака и до октомври, стига да има шанс да привлече световния шампион. Разбира се, Сайнц няма толкова време, ако иска да кара в силен отбор догодина.

И Мерцедес ще има подобрения за “Имола”
И Мерцедес ще има подобрения за “Имола”

И накрая, може би най-важният вариант за Сайнц, който обаче ще се окаже и най-неперспективен. Разбира се, става въпрос за Ред Бул, където Карлос се бори за мястото на Серхио Перес. Но според последната неофициална информация от Милтън Кийнс, Кристиан Хорнър е успял да изтръгне обещание от страна на Макс, че няма да напуска, а заедно с това е решил, че Серхио Перес ще остане поне за още една година. Ако това се окаже вярно, то вратата пред Сайнц към Ред Бул е вече затворена и той няма да има шанс да се състезава за световните шампиони.

Макс има едно условие, за да остане в Ред Бул
Макс има едно условие, за да остане в Ред Бул

Много анализатори и бивши пилоти са на мнение, че трансферният пазар във Формула 1 ще се „отпуши” в рамките на следващите две седмици, така че до края на май ще има повече яснота за това кой къде ще кара догодина, а и след това.

Уилямс: И ние преговаряме с Ейдриън Нюи
Уилямс: И ние преговаряме с Ейдриън Нюи
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти