Венци Стефанов: Георги Иванов трябва да удари по масата, още е много добър

Венци Стефанов: Георги Иванов трябва да удари по масата, още е много добър

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю пред Sportal.bg след шампионатната победа на "белите" над ЦСКА 1948. Бизнесменът сподели мнението си по актуални теми от родния футбол.

Каква е оценката ви за мача в Бистрица?
- Доволен съм, разбира се. Победихме заслужено. Имахме доста положения в срещата, реализирахме два гола, не допуснахме гол в нашата врата, момчетата се стараха и хвърлиха много сили. Трите точки са си три точки, но освен всичко една такава победа дава самочувствие. Играхме добре, нашият отбор има потенциал.

Славия се разправи с 10 от ЦСКА 1948 и се върна в битката за Европа
Славия се разправи с 10 от ЦСКА 1948 и се върна в битката за Европа

Мнението ви за срещата на клубовете с БФС и ПФЛ?
- Основен проблем в българския футбол е липсата на сериозни пари от телевизионните права. Взимат се, меко казано, оскъдни пари, да не кажа унизителни. Направо трохи. Прави чест на Георги Иванов, че иска да промени това нещо, че търси решение на проблема. Дано да успее! Всички, които се занимаваме с български футбол, трябва да се обединим около тази цел, защото на фона на тежката ситуация в държавата, смятам, че парите, които се отделят за спорта са наистина трохи и не достигат. Искаме да имаме здрава нация, искаме да няма хора, които да правят престъпления по улиците, а не правим нищо да ги приобщим към спорта.

Ето всички предложения от срещата на професионалните клубове с БФС и ПФЛ
Ето всички предложения от срещата на професионалните клубове с БФС и ПФЛ

Водещите клубове се обединиха около идеята за по-малко отбори в елита.
- Вижте какво, това може да го иска само един ограничен човек! Защо? Десет отбора. От тези десет отбора, шест ще са от София. Нали можете да смятате? Шест от София и четири някъде от провинцията - два пловдивски отбора, станаха осем. Два варненски отбора, а Лудогорец? Ето това е - какво ще стане с другите градове? Какво става със Стара Загора, Плевен, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Русе, Враца? Къде отиват те? В "Б" група ли? Срамота е, не може да искаш такива неща. По време на дискусията им казах, че решението е 16 отбора, другото всичко е спекулация.

Клубовете предложиха нов формат на шампионата - първата шестица отива в историята
Клубовете предложиха нов формат на шампионата - първата шестица отива в историята

Един от доводите за по-малко отбори е, че така ще се повишат парите за клубовете.
- А не може ли телевизията да увеличи парите, а не да намаляваме отборите! Ако са ти малки панталоните, дай да ги направим къси, така ли? Това са пълни простотии. Който мисли за футбола и за младите, не може да иска такова нещо. Не може. Това са хора, които не мислят за спорта и за младите хора, а за собствения си задник. Не може да има само четири града, представени в "А" група, моля ви се. София, Варна, Пловдив и Разград! Другите футболисти и клубове са втора категория ли?

Как бихте коментирали промяната на регламента в шампионата?
- Чики-рики! Палома. Имаше едно безумно предложение тринадесетият да играе с четвъртия. Попитах какво ще прави тогава дванадесетият. Всеки ще гледа да падне на 13-о място в класирането, вместо да е на 12-о. С едно такова нещо сами биха дръпнали дявола за опашката, премахнаха го. Беше тъпотия някаква! Не се прие, разбира се.

БФС дебне за "черно тото" в плейофите
БФС дебне за "черно тото" в плейофите

Като цяло положителна ли ви е оценката?
- Ако Георги Иванов удари по масата, нещата могат да станат положителни. Но трябва задължително да удари по масата - той още е много добър. Трябва да е президент като Батето, който казва и не повтаря. Премисля хубаво преди да вземе решение, но не повтаря. Около него ще се завъртят достатъчно мушмуроци - той трябва сам да си реши и да удари по масата. Като футболист имаше здрави панталони, така трябва да бъде и като ръководител. Усещам, че при него се въртят мушмуроци. Онзи ден някакви там, Сульо и Пульо, ще защитават футболистите - колко да бъде минималната заплата, кое как ще бъде. Това си е работа на клубовете, те седнали да занимават президента на Футболния съюз кой клуб каква заплата ще дава на чужденците - минимална или максимална. Гледат да пробутат през Георги какво ли не - синдикати и всякакви. Попитах ги какви са, от НАП ли са? Има си държавни органи, които контролират тези процеси, има си минимална работна заплата в държавата, а занимават Футболния съюз на такова заседание.

Въпросът за ПФЛ и администрирането на първенството циркулира над 20 години.
- Георги Иванов трябва да седне внимателно и да прецени всичко. Да види на кого може да разчита. От хора от футболните клубове излезе това безумно предложение за "А" група с десет отбора. Този танц го танцувахме вече - танцувахме и с 12 отбора. Вярно е, Благоевград боледува, Спартак (Варна) виждате колко години го нямаше, Бургас още не може да отлепи, Велико Търново - това са градове, от които са излезли големи футболисти, трябва да им се даде шанс! Плевен, Русе, Дупница, Добрич, Враца, Перник, Стара Загора... Хайде, в Стара Загора някакво аржентинско танго танцуват сега, ама ще е до време. Ако в тези градове, които изредих, има ръководители като в Крумовград и донякъде в Кърджали, сигурен съм, че ще процъфтят. И пак казвам - трябва да има помощ от държавата и пари от телевизията, която печели пари на гърба на футболните отбори. На нас дават трохите.

Майкъла: Гриша Ганчев не изпълни мисията си в ЦСКА - загубихме манталитета си на победители
Майкъла: Гриша Ганчев не изпълни мисията си в ЦСКА - загубихме манталитета си на победители

Какво ще кажете за изненадващото оттегляне от Борисовата градина на Гриша Ганчев?
- Не желая да коментирам. Уважавам Гриша Ганчев като човек. Бизнесменът, който остава в ЦСКА е един много сериозен човек. Ако има екип около себе си, съм сигурен, че ще успее да вдигне ЦСКА. Той за сефте е във футбола, ще му бъде трудно, но съвет не искам да давам. Нали знаете какво казват - никога не давай непоискани съвети. Просто е нужен добър екип според мен. Този човек не го познавам добре, не сме приятели, но знам, че не е човек, който говори думи на вятъра. Ако е казал, че ще направи нещо, включително новия стадион на ЦСКА, значи ще го направи - това е един много сериозен бизнесмен.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички