Обрат! Дисквалифицираха Руйков след финала във Франция

Обрат! Дисквалифицираха Руйков след финала във Франция

Българският пилот Любомир Руйков, който завърши трети на финала в първия кръг от Катринг академията на ФИА, беше дисквалифициран след решение на спортните комисари на състезанието. Причината за това, според тях е, че Руйков се е опитал да върне с крак в изходна позиция предния спойлер на карта си.

Картовете имат т.нар. „мек преден спойлер”, който е захванат с щифтове и който „потъва” ако пилотът удари движещ се пред него карт. Потънал преден спойлер обикновено се наказва с 5 секунди към времето.

Също така обаче предните спойлери се проверяват и снимат веднага след финала, когато пилотите и картовете минават през задължителния кантар. Явно там не е имало проблем, тъй като след кантара Руйков се качи на подиума и си получи купата за третото място на финала. Но по-късно дойде и наказанието, като тепърва на сайта на академията трябва да се появи официалното решение за наказанието на Руйков и мотивите за тази тежка санкция.

Преди това Любослав Руйков се класира трети на финала при дебюта му в Картинг академията на ФИА, чийто първи кръг се проведе на пистата във Вал Д’Анжерон във Франция.

Вчера Руйков спечели един от двата квалификационни хийта, но беше наказан и остана трети, а днес стартира от седмата позиция във финала. Преди това – в последния хийт днес Руйков отново записа трето място.

Наказание лиши Руйков от първа победа в Картинг академията на ФИА
Наказание лиши Руйков от първа победа в Картинг академията на ФИА

Броени минути преди началото на финала обаче преваля съвсем леко, рейс директорът изчака, след което пусна състезанието със сликовете, с които се бяха наредили пилотите на стартовата решетка.

Още на първия завой първите двама в колоната излязоха в тревата, като станаха и няколко удара. За втори пореден път днес Руйков се ориентира отлично в суматохата в първите завои и изскочи на втора позиция, веднага зад новия лидер Дан Алеман (Швейцария). В рамките на 2-3 обиколки Любо стопи аванса на Алеман и се залепи за него, а в 10 обиколка го атакува и излезе начело.

Руйков завърши 14-и в квалификациите във Франция
Руйков завърши 14-и в квалификациите във Франция

Руйков води колоната до 17 тур, когато на спирането за първия завой Алеман си върна първото място, а двамата бяха догонени от Якуб Гаспарович (Словакия). Тримата караха в пакет до последната 20 обиколка на състезанието, когато надпреварата се реши.

Два завоя преди финала Руйков атакува от външната страна Алеман, швейцарецът се защити, но го избута и двамата отвориха твърде много завоя, което позволи на Гаспарович да ги изпревари и да спечели финала. Алеман завърши втори, а Руйков остана трети, на 1,5 секунди от победителя.

След първия кръг на Картинг академията на ФИА начело в класирането е Алеман с 61 точки, следван от Гаспарович с 54 и Руйков с 49.

Във Франция стартираха 50 пилоти от 49 държави от цял свят, като неофициално единствено България имаше двама представители, тъй като Ивон Симеонова (Австрия) се класира на 15-о място на финала, като спечели 5 позиции в хода на състезанието.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички