Наказание лиши Руйков от първа победа в Картинг академията на ФИА

Наказание лиши Руйков от първа победа в Картинг академията на ФИА

Българският пилот Любослав Руйков спечели днес първата си победа в Картинг академията на ФИА срещу пилоти от 49 държави и я загуби малко след финала заради наказание. Руйков беше най-бърз във втория квалификационен хийт на пистата в Д’Аржентон във Франция, а преди това записа 9-о място в първия хийт, който мина на дъжд и изцяло мокра писта.

За втория хийт обаче дъждът спря, пилотите в предишните състезания бяха карали само с мокри гуми и пистата вече изсъхваше, но не беше суха. Руйков обаче демонстрира, че се справя най-добре със сликовете на изсъхващото трасе и финишира първи.

Руйков завърши 14-и в квалификациите във Франция
Руйков завърши 14-и в квалификациите във Франция

„В почивката преди втория хийт огледах пистата и видях, че ако сме по-смели Любо може да атакува със сликовете, въпреки че стартира от четвърта редица – разказа за Sportal.bg механикът на Руйков Станислав Каваримов. – Макар и в последния момент, но бяхме първите, които променихме настройките на карта и Любо летеше по пистата със сликовете. Наказанието му, според мен, е пълна измислица, тъй като се получи сложна ситуация, в която можеше да няма санкционирани. Любо стартира 7-и, а пред него първия и петия угаснаха и той веднага атакува, а след това беше наказан, че не оставил един карт разстояние между него и тези пред него и е тръгнал по-рано. Така от първо място с аванс от над 0,2 секунди, Любо се оказа трети в хийта след наказанието от 5 секунди.”

В хода на уикенда, особено днес, Руйков демонстрира адаптация към мократа писта и промени стила си на пилотиране, което му позволи да заличи загубата на време в първия сектор, която вчера му попречи в квалификациите да се бори за първото място.

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

Любо Руйков стартира в първия кръг на Картинг академията на ФИА
Любо Руйков стартира в първия кръг на Картинг академията на ФИА

„На пистата, с чисто каране със слиокве на изсъхваща писта, Любо показа, че е най-бърз, с нови за него гуми и на писта, на която не беше стъпвал до този уикенд – допълни Каваримов. – Това е важното, досега български пилот не беше печелил хийт в Картинг академията на ФИА, но Любо показа, че има скорост да го направи, не може все да ни наказват.”

Утре 50-те пилоти от цял свят, които участват в Картинг академията на ФИА ще карат още един квалификационен хийт, след което предстои и финалът на първия кръг на авторитетната надпревара.

Труден дебют за Алекс Лазарус в италианския шампионат
Труден дебют за Алекс Лазарус в италианския шампионат
Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички