Шефът на италианските съдии обясни за спорния гол на Каляри срещу Интер

Шефът на италианските съдии обясни за спорния гол на Каляри срещу Интер

Шефът на италианските футболни съдии Марко Трефолони обясни защо изравнителният гол на Каляри срещу Интер снощи не е бил отменен и срещата завърши 2:2.

Интер сгреши, пропусна шанс за рекорд, но победа над Милан ще донесе титлата
Интер сгреши, пропусна шанс за рекорд, но победа над Милан ще донесе титлата

Бившият рефер и настоящ председател на Италианската асоциация на съдиите гостува в студиото на телевизия DAZN за поредния епизод на шоуто Open VAR. с разрешението на федерацията, това седмично предаване излъчва оригиналното аудио и видео от ВАР-екипа съдии, както и техните разговори с длъжностни лица по време на мачове от Серия "А".

За да стане 2:2, Джанлука Лападула изглежда свали топката с лакътя си, за да може Николас Виола да отбележи в 83-тата минута. Разговорът в кабината на ВАР обаче се концентрира върху идеята, че "това е неволно, естествено движение, защото той дори не вижда топката", когато я удря. Въпреки това много експерти по съдийство посочват, че когато става дума за игра с ръка, водеща директно до гол, няма значение дали е неволно, или естествено движение на футболиста. И нарушение трябва да се отсъжда. Това е версията, предоставена от няколко експерти по съдийство, включително Лука Марели от DAZN и Кристина Ункел от CBS Sports Golazo.

Но Трефолони държи на позицията, че хората на италианската федерация по футбол са взели правилното решение и той би направил същото, ако беше на място. "Смятаме, че голът е редовен. Топката идва отзад, той (б.а - Лападула) не я очаква. Той влиза в зоната, а топката се отклонява в него, без да я очаква. Ръката му е в естествено положение и движение, като се опитва да се отскубне от защитник, който го пази. И дори не прави тялото му по-голямо. Ако той беше отбелязал, тогава голът щеше да бъде отменен. Защото всякакъв вид контрол с ръка и след това незабавно реализиране означава автоматична отмяна на попадението", заяви някогашният съдия.

След това той се спря и на конкретното решение на Международния борд по правилата на играта (IFAB), в което изяснява правилото за игра с ръка от 2021-ва и потвърди версията, че асистенцията на Лападула наистина изисква умишлена игра с ръка.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Imago

Още от Футбол свят

Виж всички