Как ще стане завръщането на Ланча в WRC?

Как ще стане завръщането на Ланча в WRC?

Завръщането на Ланча в Световния рали шампионат (WRC) става все по-реална перспектива за близкото бъдеще, а вече са ясни и подробностите относно как ще се реализира завръщането на легендарната марка в състезанията.

Решението е на големите босове на Стелантис и Lancia Ypsilon Rally2 ще смени Citroen C3 Rally2 – френският автомобил постигна 150 продажби на R5 автомобили между 1 април 2018 и 22 декември 2023 година.

Така завръщането на Ланча ще бъде реализирано във Франция, тъй като към днешна дата Ланча и Абарт дори нямат производствени мощности в Италия. Работата по Ypsilon Rally2 трябва да започне през 2024 година, за да може колата да дебютира през 2025. Все още не е потвърдено дали програмата ще продължи да се развива от Ситроен Рейсинг, като най-вероятно подразделението просто ще бъде преименувано.

В Италия: Ланча се връща в WRC!
В Италия: Ланча се връща в WRC!

Що се отнася до евентуално участие в WRC в категорията Rally1, то се предполага, че в Стелантис изчакват, за да разберат какви точно ще са техническите правила за топ категорията преди да решат дали да продължат да развиват и да инвестират в новия проект за рали автомобил. Очаква се, че следващите Rally1 коли ще са близки до Rally2 и ще е възможно „надграждане” на вече съществуващи модели.

Възраждането на Ланча започва с новия Ypsilon
Възраждането на Ланча започва с новия Ypsilon

Ланча и Ситроен са две от най-успешните марки в историята на WRC, сега са под една шапка и Стелантис реши да даде шанс на италианския бранд.

Мартин Сурилов сред шампионите на Ситроен Рейсинг
Мартин Сурилов сред шампионите на Ситроен Рейсинг
Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички