ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Хорнър: Сезон 2021 показва, че доминацията ни не е гарантирана през 2024

Ръководителят на отбора на Ред Бул посочи сезон 2021 във Формула 1 като пример, с който да илюстрира защо доминацията на „биковете“ през 2024 година не е гарантирана, въпреки предимството им през изминалалата кампания.

В хода на сезон 2023 Ред Бул спечели 21 победи в 22 състезания, като в много от тях преднината на „биковете“ беше мяко казано отчайваща за техните съперници. Това кара много експерти да смятат, че и догодина Ред Бул ще доминара, най-вече поради факта, че имаше лукса още в средата на лятото да насочи всичките си ресурси към разработката на RB20.

Вижте рекордите, които Макс Верстапен подобри през 2023 година
Вижте рекордите, които Макс Верстапен подобри през 2023 година

Хорнър обаче не е в този списък, посочвайки случилото се с Мерцедес през 2021 година като идеалния пример как една доминантна кампания, каквато тимът от Бракли имаше през 2020, може да бъде последвана от доста по-различна такава. Тогава обаче имаше и една промяна в правилника, свързана със задния край на подовете на колите, която засегна много повече Мерцедес, отколкото Ред Бул, което спомогна и за близостта между двата тима през сезон 2021.

Доктор Марко: Верстапен не е достигнал върха на възможностите си
Доктор Марко: Верстапен не е достигнал върха на възможностите си

„През 2020 Мерцедес имаше най-доминантната си година и все пак ние ги победихме през 2021. Видяхме как на определени писти конкурентите ни са близо до нас и съм сигурен, че колоната ще се събере, въпреки малката промяна в правилата.

„Стабилни правила винаги водят до смаляване на разликите. Не мисля, че ще можем да повторим сезона, който имахме, но се надявам да можем да приложим наученото от RB19 в разработката на RB20, за да създадем кола, която да ни позволи да защитим титлите“, каза Хорнър.

Ред Бул плаща повече от 7.4 милиона, за да участва във Формула 1 догодина
Ред Бул плаща повече от 7.4 милиона, за да участва във Формула 1 догодина

Той също така коментира и единственото загубено състезание от Ред Бул през 2023 година, това в Сингапур. По думите на британеца това поражение е подействало мотивиращо на неговия тим, защото му е напомнило, че има за какво още да се бори.

„Не, подейства ни мотивиращо, защото ни напомни, че има за какво още да се борим и ни показа колко бързо могат да се променят нещата. Сингапур беше изключение. Още от третия уикенд за сезона ме питахте дали ще спечелим всички състезание.

„Да спечелим 21 от 22 старта е невероятно. За Макс да води повече от 1000 обиколки, да спечели 19 състезания, да подобрим рекорда на Макларън от 1988, рекорда на Себ (Фетел) от 2013 – съотношението на победите и процентите, които той постигна. Тази кола ще остане в историята като една от най-успешните въобще“, обясни Хорнър.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!
Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти