Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Българска треньорка по художествена гимнастика получи признание във Великобритания

Българска треньорка по художествена гимнастика получи признание във Великобритания

Българката Вили Антонова получи почетна диплома след поредица от върхови постижения в последните три години. Подобна почит към треньорка по художествена гимнастика от чужбина беше демонстрирана за първи път в Обединеното Кралство по време на юбилейната, 20-а Церемония на Фондацията на името на легендата на британската гимнастика Ник Стюарт. 

Между успехите са абсолютната титла и бронзов медал в отборното класиране на нейната възпитаничка Марфа Екимова на миналогодишните Игри на Британската общност в Бирмингам, участието на Марфа на три световни първенства, както и на Александра Крокмал в Европейския шампионат за девойки в Румъния и най-вече, тоталното превъзходство на състезателките й в Британските шампионати - и за жени,  за девойки и за гимнастичките до 12-годишна възраст. 

Вили Антонова живее и работи в Лондон от 1993 година и е преминала през всички трудности, които повечето български треньорки в чужбина познават до болка. На първо място - липсата на нормална тренировъчна зала и финансово подсигуряване. 

Започнах в клуб Хилингдън, но те загубиха залата си. Отидох в Спелторн и тази зала трябваше да напуснем. Една година тренирахме в Хендън. После в едно училище, в което за всяка тренировка сами си сгъвахме и разгъвахме килима… Впрочем и сега не е кой знае колко по-различно в клуба, който най-после успяхме да създадем преди пет години заедно с моята ученичка Рейчъл Енис. Нарекохме го "Уест Лондон Джимнастикс" (Гимнастиката на Западен Лондон). Нашата състезателка Марфа Екимова спечели тъй високо ценената на Острова абсолютна титла по художествена гимнастика на Игрите на Британската общност, без никога да е тренирала на истински, професионален килим. В нашата зала ние и сега сгъваме и разгъваме тънък килим направо върху цимента…”, разказва българката. 

Вили Антонова става майсторка на спорта в България и е една от републиканските шампионки на Пазарджик в ансамбъла през 1983 година. По ирония на съдбата тя не можа да получи лично нито една от трите награди, които трябваше да й бъдат връчени тази година: "Master Coach Award", треньор на 2022 година и последната - приемането й в Залата на Славата на Фондацията Ник Стюарт. За първите две тя беше на състезание в чужбина, а за последната беше болна. 

Целият материал на Вера Маринова-Аткинсън е публикуван във фейсбук страницата на Българската федерация по художествена гимнастика.

Последвайте канала ни в

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти