Сериозни наказания грозят Румъния след фенските прояви срещу Косово

Сериозни наказания грозят Румъния след фенските прояви срещу Косово

Сериозни наказания очакват румънския национален отбор и федерация след снощната европейска квалификация с Косово, пишат колегите от gsp.ro. Мачът завърши 2:0 за северните ни съседи след късни голове на Николае Станчу и Валентин Михайла, но ще се запомни с проявите на част от румънските фенове, които издигаха транспаранти с надписи “Косово е Сърбия” и “Бесарабия е Румъния” и скандираха същите послания. Заради ултрасите футболистите на Косово се прибраха в съблекалнята си и дълго време отказваха да доиграят мача, който бе прекъснат за близо 50 минути.

Стана ясно също, че дисциплинарната комисия на УЕФА започва разследване за дискриминация и расизъм срещу Румъния. Очаква се комшиите ни да отнесат сериозно наказание заради проявите на крайните си фенове. Важно е да се напомни също, че Румъния е една от страните, които не признават официално Косово като самостоятелна държава.

Голям скандал! Ултраси прекъснаха мача между Румъния и Косово
Голям скандал! Ултраси прекъснаха мача между Румъния и Косово

Минималните санкции, които очакват румънците, са частично затворени трибуни и голяма глоба, като до голяма степен всичко ще зависи от докладите на френския рефер Уили Делажо и делегатът на УЕФА - англичанинът Андро Шоу. Не е никак изключено следващите домакински мачове на Румъния (на 15 октомври срещу Андора и 21 ноевмри срещу Швейцария) да бъдат изцяло без публика, което би било по-тежко наказание. Румънците са рискували дори да загубят мача служебно, ако реферът бе прекратил окончателно двубоя.

Това не е първото провинение на румънските фенове, които по-рано през годината в срещата с Беларус (2:1) скандираха срещу Унгария и докараха ново частично затваряне на стадиона си при домакинството на Израел преди няколко дни, както и сериозна глоба. Румъния се представя добре дотук в кралификациите, като е на второ място в групата си с 12 точки, с две по-малко от лидера Швейцария и точка пред Израел.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Imago

Още от Футбол свят

Виж всички