General Motors загърбва Формула 1, ако Андрети не получи място

Американският автомобилен гигант General Motors най-вероятно ще загърби за дълго Формула 1, ако кандидатурата на Майкъл Андрети и Кадилак за място в спорта се окаже неуспешна. Това е прогнозата на британския журналист Крис Медланд

В същото време Андрети демонстрира оптимизъм, че тимът ще получи одобрението на ФИА, за да дебютира в спорта от 2026 година. Сроковете за оповестяване на резултатите от прегледа на кандидатите постоянно се променят, като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем прогнозира през юли, че „резултатите може да станат ясни след 4 до 6 седмици”. Източници от ФИА неофициално потвърдиха, че най-вероятно за „Зандвоорт” или за „Монца” ще се знае дали ще има нови отбори във Формула 1, като според споразумението „Конкорд” новите тимове може да са до два.

„Според моите източници, General Motors има готовност да влезе във Формула 1 само с Андрети – обясни Медланд. – В противен случай гигантът ще се откаже от участие. Възможно е от Макларън също да пробват преговори с GM, ако заявката на Андрети бъде отхвърлена, но не мисля, че това ще има някакъв резултат. Първо обаче трябва да разберем какво е решението на ФИА.”

ФИА иска заводски отбори от САЩ и Китай във Формула 1
ФИА иска заводски отбори от САЩ и Китай във Формула 1

ФИА преглежда документите на кандидатите, както и финансовите и техническите им възможности, а отборите във Формула 1 са против влизането на нови участници в шампионата, тъй като се опасяват, че това ще намали приходите им. Те дори се опитаха да издействат вдигането на входната такса в спорта от 200 на 600 милиона долара, но темата бързо заглъхна, тъй като Формула 1 действа по законодателството на ЕС и подобна пречка ще привлече вниманието на европейските регулаторни органи.

Слух: Кадилак купува тима на Алпин
Слух: Кадилак купува тима на Алпин
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти