Поискаха отказ за одобряването на инвестиционния проект за нова “Армия”, обявиха причините

Поискаха отказ за одобряването на инвестиционния проект за нова “Армия”, обявиха причините

Активисти от групата “Да спасим Борисовата градина” поискаха от РИОСОВ да откаже одобряването на инвестиционния проект за строеж на нов стадион в Борисовата градина на мястото на сегашния “Българска армия”.

Най-голямата пречка, според вносителите, е липсата на Подробен устройствен план.

“При липса на ПУП стадионът няма устройствен статут и следва да се третира като заварен строеж. Спрямо него е приложим чл.  53 от ЗУТ, според който обектът може да се преустройва вътрешно, да се променя предназначението му и да се ремонтира, без да се изменя външното му очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции. В тази ситуация извършването на основен ремонт (§  5, т.  42 от ДР на ЗУТ), реконструкция (§  5, т.  44 от ДР на ЗУТ) или основно обновяване (§  5, т.  66 от ДР на ЗУТ) е недопустимо.

Анализът на представеното инвестиционно намерение установява, че под „реконструкция“ възложителят има намерение да премахне съществуващия обект и да го изгради отново с различен контур и с изцяло нова конструкция, включително под земята. Това излиза извън определените в закона понятия за основен ремонт, реконструкция и основно обновяване, тъй като представлява нов строеж, който не може да се разреши без действащ ПУП (чл.  137, ал.  3 от ЗУТ). Ако с проекта на ПУП се предвиди ново строителство, то следва да се спазят устройствените показатели по ОУП на СО, които са недостатъчни.

Към момента не е налице действащ ПУП нито за нов, нито за запазване на съществуващия стадион в условията на §  22 от ПЗР на ЗИДЗУЗСО, а двете издадени визи са в грубо противоречие със закона. При това положение, одобряването на инвестиционния проект следва да се откаже на основание чл.  146 от ЗУТ”, гласи част от становището.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти