Гледай на живо

Само съдиите ли са причината за загубата на Ливърпул - Гледайте "Контра"

Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за "24 часа на Льо Ман"

Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за "24 часа на Льо Ман"

При своето завръщане след 50-годишно отсъствие във водещия клас на „24-те часа на Льо Ман“ Ферари окупира първата редица на стартовата решетка за съботния старт.

В Хиперпол квалификацията Антонио Фуоко донесе полпозишъна на прототипа с №50 с време от 3:22.982 минути, като италианецът е единственият пилот, който слиза под 3:23 за обиколка на пистата „Сарт“ от началото на седмицата. Второто място на старта в събота ще бъде за прототипа с №51, чийто пилот Алесандро Пиер Гуиди бе с 0.773 секунди по-бавен от Фуоко.

След първите излизания Гуиди бе начело с аванс от само 0.008 секунди, след което във вторите италианският ветеран загуби първия си летящ тур, тъй като излезе извън очертанията на пистата на завоя „Картинг“. Във втория си тур той стигна до 3:23.755, но нямаше отговор за скоростта на Фуоко, който въпреки трафика между „Индианаполис“ и „Арнаж“ записа своето върхото постижение.

За Ферари това е първи полпозишъна за „24-те часа на Льо Ман“ от 1973 година насам, когато Артуро Мерцарио и Карлос Паче потеглиха от първото място с модела 312 РВ. Както и сега и преди 50 години първите две позиции на старта бяха за „Черните кончета“, тъй като Джеки Икс и Брайън Редман стартират втори преди половин век.

Трети на старта ще бъде прототипът на Тойота с №8, чийто пилот Брендън Хартли бе с 1.469 по-бавен от Фуоко. Оригинално трети на стартовата решетка трябваше да бъде Кадилак №3, но спирането на Себастиен Бурде на първия шикан 5 минути преди края доведе до спирането на сесията, което пък доведе до изтриването на най-доброто време на този автомобил.

Така той ще стартира от осмото място в събота, а пред него ще бъдат Порше №75, Тойота №7, Кадилак №2 и Порше №5.

Ферари спечели първата квалификация в Льо Ман
Ферари спечели първата квалификация в Льо Ман

В LMP2 полпозишъна спечели IDEC Sport №48 с Пол Луп Шатен, който завъртя обиколка за 3:32.923. Така той победи с 0.112 секунди Пиетро Фитиплади от Jota №28, а трети на 0.317 от победителя се нареди Луи Делетра от WRT №41. Всички отбори в този клас използват шасито ORECA 07 с двигател на Gibson.

В GTE Am американският ветеран Бен Кийтинг донесе полпозишънът на Corvette №33 с време от 3:52.376 и аванс от 1.529 секунди пред Ахмад Ал Харти от ORT BY TF №25 с Aston Martin Vantage AMR. Третото място на стартовата решетка ще бъде за AF Corse Ferrari №54, чийто пилот Томас Фльор завърши на 2.206 от Кийтинг.

Състезанието за „24-те часа на Льо Ман“, което този уикенд чества своя вековен юбилей, стартира в събота от 17:00 часа българско време и ще завърши точно денонощие по-късно.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти