Тотална доминация на Верстапен в Испания, Мерцедес с двоен подиум край Барселона

Макс Верстапен спечели своята трета поредна и общо пета победа от началото на сезон 2023 във Формула 1, след едно доминантно каране в надпреварата за Гран При на Испания.

Нидерландецът стартира от полпозишъна на „Каталуния“ и реално загуби първото място само за няколко секунди в спринта до първия завой. Пилотът на Ред Бул временно бе изпреварен от стартиралия от второто място Карлос Сайнц, но с по-доброто си позициониране за първия завой успя да парира атаката на пилота на Ферари.

От този момент до финала Верстапен практически не срещна никаква съпротива от своите съперници и спечели с аванс от 24.0 секунди пред Люис Хамилтън. Освен това нидерландецът записа и най-бързата обиколка в хода на състезанието, която му донесе още една точка за генералното класиране във Формула 1.

Трети след едно страхотно каране днес завърши стартиралият 12-ти Джордж Ръсел, а чак на четвъртата позиция финишира Серхио Перес, който потегли от 11-та позиция днес. Пети се класира Сайнц, а шести и седми финишираха пилотите на Астън Мартин Ланс Строл и Фернандо Алонсо, за когото това категорично беше най-слабият уикенд от началото на годината.

Точки от Гран При на Испания взеха още Естебан Окон, Гуаню Джоу и Пиер Гасли, който финишира 11-ти, но спечели една позиция след наказанието на бившия му съотборник Юки Цунода, който пресече финалната линия на деветата позиция. Японецът бе санкциониран с 5 секунди, тъй като комисарите прецениха, че той е избутал Джоу извън пистата, при атака на китайския пилот в 56-та от 66 обиколки.

След наказанието си Цунода бе класиран на 12-та позиция, зад Джоу, Гасли и тръгналият от бокса Шарл Леклер, който въпреки усилията си не успя да стигне до точките днес. Японският пилот на Алфа Таури бе и последният от пилотите, завършили в обиколката на Верстапен. До финала днес стигнаха абсолютно всички пилоти, като Оскар Пиастри, Ник де Врийс, Нико Хюлкенберг, Алекс Албон, Ландо Норис, Кевин Магнусен, Валтери Ботас и Логан Сарджънт сториха това на обиколка зад победителя.

С победата си днес Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране във Формула 1, в което със 170 точки той води с 53 пред съотборника си Перес. Трети в подреждането с пасив от 71 пункта е седмият от днес Алонсо. 

Пълно класиране при пилотите във Формула 1 след Гран При на Испания
Пълно класиране при пилотите във Формула 1 след Гран При на Испания

Сезон 2023 във Формула 1 продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Канада на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА ИСПАНИЯ ВЪВ ФОРМУЛА 1:

Старт на състезанието! Стартиралият с меките гуми Сайнц атакува Верстапен в спирането за първия завой, но световният шампион задържа позицията си с майсторката защита. Зад тях Норис и Хамилтън се докоснаха и пилотът на Макларън потъна в класирането. 

1/66 - В спирането за петия завой Строл изпревари Хамилтън и зае третото място зад Верстапен и Сайнц. В края на обиколката Норис влезе в бокса за смяна на предното крило след контакта с Хамилтън. 

2/66 - Перес започна своя прогрес през колоната, изпреварвайки Пиастри в спирането за първата крива. Мексиканецът зае десетото място. 

5/66 - Джоу се възползва от промяната на конфигурацията на последния сектор и изпревари Хюлкенберг на дългата старт-финална права, изкачвайки се на осмата позиция. Джоу и Хюлкенберг се движеха точно пред Перес. 

6/66 - Обиколка след Джоу и Перес изпревари Хюлкенберг, отново в спирането за първата крива на трасето. 

7/66 - Ръсел, чийто старт бе разследван от комисарите заради напускането на трасето в първите завои, изпревари Алонсо в спора за шестата позиция, благодарение на системата DRS на старт-финалната права. 

8/66 - За втора поредна обиколка пилот на Мерцедес изпревари състезател на Астън Мартин, след като Хамилтън се справи със Строл в спирането за първата крива. 

9/66 - Перес напредна с още една позиция, този път жертвата на мексиканеца бе Джоу, който нямаше отговор за атаката на пилота на Ред Бул, въпреки че разполагаше с DRS заради присъствието на Алонсо точно пред него. В края на обиколката Джоу влезе в бокса, за да премине от софт към хард. 

10/66 - Отпред Верстапен водеше с 5.2 секунди пред Сайнц, който на свой ред имаше аванс от 1.6 пред Хамилтън. Верстапен и Перес започнаха с медиум, а всички други пилоти в челото потеглиха със софт. 

11/66 - Ръсел със страхотно изпреварване срещу Окон в спирането за първия завой, за да се изкачи на петото място. Добрата новина за британския пилот на Мерцедес бе, че след разглеждане комисарите прецениха, че той не е допуснал нарушение в първата обиколка. 

14/66 - След спирането си в бокса Окон се върна на пистата точно пред борещите се за 14-то място Хюлкенберг, Джоу и Цунода, след което последните трима минаха едва ли не гума до гума пред дългия завой №3. В крайна сметка Хюлкенберг запази позицията си, но Цунода изпревари Джоу. 

В края на обиколката Строл стана първият от пилотите в челото, който влиза в бокса, за да смени своите гуми. Канадецът сложи втори пореден комплект гуми софт и се върна на пистата на 12-то място. 

15/66 - Отговорът на Ферари не закъсня и Скудерията извика в бокса Сайнц. Испанецът се върна на трасето на над шест секунди пред Строл, но с медиум. 

16/66 - Обиколка след Сайнц и Леклер посети механиците на Ферари, за да премина от хард към софт. 

19/66 - С доста по-свежите си гуми Сайнц не срещна затруднение в битката си с Гасли за шестата позиция. 

В края на обиколката Алонсо и Гасли влязоха в бокса, за да сменят гумите си. Алонсо отново сложи софт, докато Гасли заложи на медиум за своя втори стинт. При връщането си na трасето пилотът на Алпин бе изпреварен от спрелия по-рано Леклер, който трябваше да бъде много агресивен от външната страна на първия завой. 

23/66 - След като по-рано си върна позицията от Леклер Гасли изпревари и своя наследник в екипа на Алфа Таури Де Врийс с много късно спирането от външната страна на първия завой. 

24/66 - Гасли се справи и с Магнусен, за да се изкачи на 13-та позиция. 

В края на обиколката Хамилтън влезе в бокса и също като Сайнц премина от софт към медиум. След връщането на пистата на британеца разликата между него и испанския пилот на Ферари бе само 2.4 секунди. 

25/66 - Ръсел също посети механиците на Мерцедес и също заложи на медиум за втория си стинт днес. Британецът се върна на пистата на 2.8 зад Строл, като двамата се бориха за петото място. 

26/66 - Лидерът Верстапен също спря в бокса, преминавайки от медиум към хард. След спирането си световният шампион се върна на пистата отново да първото място, на 6.2 пред съотборника си Перес, който все още не беше спирал. 

27/66 - Перес направи първото си спиране в бокса, за да премине от медиум към хард, връщайки се на пистата на деветата позиция. В същото време Ръсел каза по радиото, че над пистата е започнало да прикапва дъжд.

28/66 - С доста по-свежите си гуми Хамилтън не срещна особени затруднения срещу Сайнц в битката за втората позиция. Разликата между седемкратния световен шампион и лидера Верстапен бе цели 12.0 секунди. 

31/66 - Перес изпревари любимеца на многохилядната публика по трибуните Алонсо в борбата за осмото място. 

33/66 - В средата на дистанцията Верстапен водеше с 13.7 секунди пред Хамилтън, който много бързо се бе откъснал от Сайнц, като разликата между двамата бе 6.2 секунди. Испанецът имаше аванс от само 1.4 пред Ръсел в битката за последното място на подиума. 

35/66 - Ръсел се справи със Сайнц в борбата за третата позиция, въпреки че испанецът се опита да затвори вратата пред британеца в спирането за първата крива. 

41/66 - Сайнц направи второто си спиране в бокса, преминавайки от медиум към хард. Испанецът се върна на пистата на седмото място, на 9.0 зад сънародника си Алонсо, който тепърва трябваше да прави второто си спиране. 

44/66 - Алонсо посети за втори път механиците си и също премина към хард, с които да изкара до финала. Испанецът се върна на пистата на десетото място, на 2.1 зад Джоу, чиито гуми бяха с осем обиколки по-стари. 

45/66 - И Ръсел направи второто си спиране в бокса, връщайки се към гумите софт. Пилотът на Мерцедес се върна на трасето на четвъртата позиция, на 13.8 зад Перед, но и на 7.3 пред Сайнц. 

49/66 - След като се справи с Джоу по-рано Алонсо изпревари и Цунода в борбата за осмото място. Точно пред испанеца бе и бившият му съотборник Окон. 

50/66 - Хамилтън направи втората си смяна на гуми и подобно на съотборника си Ръсел се върна към софт. Заедно с британеца в бокса влезе и Перес, който на свой ред също премина към софт. Хамилтън се върна на пистата на второто място на 5.6 пред Ръсел, докато Перес зае петото място, на 3.4 зад Сайнц. 

51/66 - Алонсо атакува Окон на старт-финалната права, но агресивната защита на френския пилот за малко не доведе до страховит инцидент между двамата. Все пак такъв нямаше и испанецът зае седмата позиция, а на 2.8 пред него бе съотборникът му Строл. 

52/66 - И Верстапен посети за втори път своите механици и също премина към софт за финалния стинт на състезанието. 

53/66 - Перес не срещна особени затруднения от страна на Сайнц в спора за четвъртата позиция. Разликата между мексиканеца и третия Ръсел бе 8.3 секунди. 

56/66 - Джоу атакува Цунода в спирането за първия завой в борбата за деветата позиция, но японецът бе много агресивен в защитата си и принуди пилота на Алфа Ромео да мине през зоната за сигурност на първия завой. Комисарите, разбира се, обявиха, че ще разследват тази ситуация, а след разглеждането ѝ Цунода бе наказан с 5 секунди. 

58/66 - Лидерът Верстапен получи официално предупреждение с черно/бял флаг, а причината за това бе твърде многото излизания на световния шампион от границите на трасето. 

Край на състезанието! Макс Верстапен с една комфортна победата в Гран При на Испания, втори и трети завършиха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. 

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти