Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

И Ферари копира въздушните кутии на Ред Бул

Отборът на Ферари ще дебютира своя първи пакет с по-сериозно подобрения от началото на сезон 2023 във Формула 1 по време на Гран При на Испания този уикенд. Последните слухове от падока на „Каталуния“ са, че сред новите части ще бъдат и нови странични въздушни кутии, чийто дизайн ще бъде вдъхновен от този на Ред Бул.

Още от въвеждането на новите аеродинамични правила в началото на миналата година Ферари заложи на собствената си концепция, която впоследствие бе копирана единствено от Хаас. Екипът от Маранело запази концепцията си и за сезон 2023, а в същото време по-голямата част от отборите се насочиха към тази на Ред Бул, която по всичко личи дава най-добрите резултати.

През миналата седмица и Мерцедес дебютира своите нови въздушни кутии, които са сходни с тези на „биковете“, а изглежда сега това ще направи и тимът на Ферари. За разлика от „Черните стрели“, които въведоха своите големи подобрения в Монако, „Черните кончета“ ще сторят това на едно много по-конвенционално трасе като това в Испания, на което много по-бързо ще се разбере дали подобренията работят, или не.

Какви ще са промените във Ферари за Барселона?
Какви ще са промените във Ферари за Барселона?

Въпреки очакваната промяна във философията на цялата аеродинамика на колата Шарл Леклер заяви, че не очаква чудеса от новите части. Освен нови странични кутии в Испания Леклер и съотборникът му Карлос Сайнц ще могат да разчитат още на нов под и изменено окачване. 

„Не очакваме големи чудеса, ако трябва да сме честни – каза монегаскът преди старта на уикенда в Испания. – От сега нататък ние ще въвеждаме малки подобрения във всяко състезание. Това би трябвало да сработи в правилната посока, но не мисля, че ще е голяма разлика.“

Във Ферари планират подобрения във всяко едно състезание до края на сезона
Във Ферари планират подобрения във всяко едно състезание до края на сезона

Едно нещо, което Леклер се надява подобренията по SF-23 да коригират, е чувствителността на колата към промяната в метеорологичните условия.

Леклер: Колата ни е твърде чувствителна към вятъра
Леклер: Колата ни е твърде чувствителна към вятъра

„В момента имаме много чувствителна кола, която в една обиколка, с нови гуми и правилния вятър е много предвидима. Но ако условията се променят съвсем малко тя губи много притискане. Така че ние трябва да работим върху това с тази кола. Тези подобрения няма да ни дадат толкова много представяне, но ще ни позволят да сме по-постоянни през уикенда, което да ни позволи да запишем по-силен резултат в неделя“, каза Леклер.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти