Хорнър: Мислех, че закъсняхме с бокса на Макс

Ръководителят на Ред Бул Кристиан Хорнър разкри, че той се е притесненявал, че спирането в бокса на Макс Верстапен в хода на Гран При на Монако е дошло твърде късно и това е щяло да костава победата на световния шампион.

Нидерландецът стартира с гумите медиум и изкара първите 55 обиколки с тях. При единствената си визита при механиците на „биковете“ той премина директно към гумите от типа интермедия, тъй като над Монте Карло заваля и части от пистата се наводниха много бързо.

Верстапен оцеля при внезапния дъжд и заслужено триумфира в Монако
Верстапен оцеля при внезапния дъжд и заслужено триумфира в Монако

Притеснението на Хорнър е дошло от факта, че само обиколка преди Верстапен в бокса влезе и Фернандо Алонсо, който се движеше втори. Малко странно от Астън Мартин решиха да върнат испанеца на пистата с гумите медиум (той бе стартирал с хард), а не с интермедия. По думите на Хорнър това решение на Алонсо и неговият екип е „спасило“ състезанието на Верстапен.

„Работата не инженерите с пилота е много важна, за да се уцели правилният момент за спиране в бокса. Мислех, че сме закъснели с една обиколка с гумите интермедия. Ако Фернандо беше сложил интермедия разликата щеше да е много малка и самият ни стоп щеше да е по-напрегнат.

„Но за щастие той сложи сликове точно когато заваля и в този момент Макс трябваше да ограничи рисковете. Като лидер ти можеш само да загубиш в такава ситуация, нямаш какво да спечелиш. Трябва да работиш с условията.

„Имаме спотъри на различни места около пистата, гледаме и радара. Ние сме в един офис и нямаме пряка видимост над времето. Гледам към публиката и дали тя вади чадърите, нещо такова. Но разбира се пилотът знае най-добре какво се случва на пистата“, обясни Хорнър.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти