ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Абитебул: WRC изостава много от Формула 1

Абитебул: WRC изостава много от Формула 1

Сирил Абитебул скоро ще направи 100 дни начело на тима на Хюндай в Световния рали шампионат (WRC), а представянето на отбора е повече от добро и битката за двете титли върви с пълна сила. Но 45-годишният французин обяви, че се притеснява за развитието на WRC, тъй като световният шампион изостава сериозно от Формула 1 по отношение на маркетинга и промотирането.

“Един силен моторспорт шампионат трябва да създава истории, за хора, постижения, състезания или технологии. Във Формула 1 винаги се обсъжда нещо, например какво ще направи всеки тим за следващото състезание или какви промени и подобрения ще има по колите - обясни Абитебул пред германското списание Motorsport Aktuell. - За Световния рали шампионат излизат много по-малко новини, което би се дължи и на настоящите правила в шампионата. Участието във Формула 1 винаги излиза по-скъпо, но там се постига по-голям ефект от инвестициите.”

В момента в WRC участват два автомобилни производители: Тойота и Хюндай, а М-Спорт получава техническа и финансова подкрепа от Форд, но си остава частен тим. От години насам се полагат усилия в шампионата да бъдат привлечени нови производители, но без успех.

Хюндай: Ожие се бори за световната титла
Хюндай: Ожие се бори за световната титла

“В момента WRC е наистина интересен шампионат, но ние трябва да създаваме повече новини за него - посочи Абитебул. - Това е важно за интереса на медиите, феновете и спонсорите, само така ще имаме прогрес в това отношение. Мисля, че в WRC фокусът е изцяло върху разходите и това не генерира достатъчно стойност. Освен това, сериозно изоставаме от Формула 1 и в маркетинговите стратегии. Също два много важни елемента: постоянството на правилата и възможностите за развитие.”

Рованпера ще стартира в 4 дрифт състезания
Рованпера ще стартира в 4 дрифт състезания
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти