6 медала за спортистите ни със Синдром на Даун от Световните игри в Аржентина

6 медала за спортистите ни със Синдром на Даун от Световните игри в Аржентина

Българските спортисти със Синдром на Даун спечелиха 6 медала - 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, на най-голямото първенство на Америка - American Tri Games, което се проведе в Буенос Айрес, Аржентина.

В надпреварата участваха над 200 атлети от 11 държави - Бразилия, Чили, Колумбия, САЩ, Гватемала, Мексико, Уругвай, България, Португалия, Албания и Аржентина. Те се бориха за отличията в девет вида спорт - спортна гимнастика, баскетбол, лека атлетика, футзал, джудо, плуване, тенис, тенис на маса и артистично плуване.

Александър Асенов стана шампион на дълъг скок и спечели бронз в триатлона, а Радена Ангелова взе злато в скока на дължина и сребро на 100 метра бягане. Емилиян Костадинов спечели сребро в шестобоя по спортна гимнастика. Момчетата от щафетата ни 4×100 метра пък се окичиха с бронз. На косъм от медалите остана Боян Вандов, който се класира четвърти в тласкането на гюле.

Надпреварата е част от спортния календар на Световната федерация за атлети със Синдром на Даун – SUDS. Спортистите се състезаваха в

“Има много младежи със Синдром на Даун и с други дефицити в България, които могат да пробият в спорта! И това е едно от малкото неща, които могат да ги накарат те да бъдат пълноценни хора”, коментира председателят на Федерация за адаптирана физическа подготовка Слав Петков.

Той благодари на Българската федерация по гимнастика, в лицето на Красимир Дунев и Йордан Йовчев, за предоставената на състезателите възможност да се подготвят в подходяща база и с професионални треньори като Даниел Алексиев и Здравко Куртев. През последните месеци Емилиян Костадинов работи с тях в залата на Национална спортна база „Раковски“. Гимнастиците участват и в първия кръг на Държавното първенство, редом с най-добрите състезатели.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти