Гледай на живо

Легенди се събират по повод 30-годишнината от САЩ '94

Жоан Мир бе наказан след контакта с Куартараро в спринта в Португалия

Световният шампион в MotoGP за 2020 година Жоан Мир ще трябва да премине през дългата обиколка в началните етапи на днешната Гран При на Португалия, с която се открива сезон 2023 в кралския клас.

Причината за санкцията на испанския състезател е контактът, който той имаше с шампиона за 2021 година Фабио Куартараро (Ямаха) в първата обиколка на вчерашния спринт на „Портимао“. Самият контакт бе в 13-та крива, където Мир спря твърде късно в опита си да спечели позиция от Куартараро и се докосна във френския състезател.

След този контакт Мир се озова на земята и напусна състезанието, докато Куартараро трябваше да премине по по-външа траектория, което му коства множество позиции още в самото начало на спринтовата надпревара. В последствие французинът успя да си върне част от загубените места, но финишира на десета позиция, на крачка от зоната на точките.

Пеко Баная триумфира в историческия първи спринт на MotoGP
Пеко Баная триумфира в историческия първи спринт на MotoGP

Фактът, че със своите действия Мир практически провали спринта на Куартараро е една от причините стюардите да го накажат за днешната основна надпревара на „Портимао“. В нея испанецът ще трябва да премине през дългата обиколка още в първите турове на състезанието.

От тима на Хонда, за който Мир прави своя дебют този уикенд, обжалваха това наказание, но този протест бе отхвърлен, тъй като едно Мир действително бе твърде амбициозен и афектира състезанието на Куартараро и второ, защото санкцията е в унисон с дискутираното по време на пилотския брифинг в четвъртък.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички