10 години от скандала “Мулти 21”

Днес се навършват 10 години от най-големия скандал в историята на Ред Бул - “Мулти 21” в Гран При на Малайзия през 2013. Тогава Себастиан Фетел открадна победата на съотборника си Марк Уебър въпреки нарежданията от бокса да не го атакува, тъй като австралиецът се беше справил по-добре от началото на състезанието и беше начело на колоната след двете спирания в бокса.

Двамата пилоти получиха указания от бокса да намалят режимите на двигателите, но това беше изпълнено само от Уебър, а Фетел го атакува малко по-късно за лидерството. Това се оказа финалната част от влошаването на отношенията между Фетел и Уебър, като германецът по-късно обясни, че е откраднал победата на съотборника си заради битката между двамата на старта в Бразилия през 2012 година, когато Себ се бореше за третата си световна титла.

След края на състезанието Уебър беше решил да не се качва на подиума, но в крайна сметка от тима го убедиха да излезе, а преди и след това Марк не успя да скрие разочарованието си от действията на Фетел и безпомощността на Ред Бул да контролира съотборника му. След това, в продължение на почти една година феновете освиркваха Фетел при всяка негова поява на подиума.

В края на 2013 Уебър напусна Ред Бул и Формула 1, а Фетел взе четвъртата си поредна титла.

Уебър: Верстапен беше изненадан от отборните заповеди в Бразилия
Уебър: Верстапен беше изненадан от отборните заповеди в Бразилия

След “Мулти 21” шефовете на Ред Бул отново имаха на няколко пъти проблеми с прилагането на заповеди от бокса, като последният случай беше в Бразилия в края на миналия сезон, както и в Саудитска Арабия в неделя. А след като напусна Ред Бул и премина във Ферари Фетел отново демонстрира, че държи заповедите от бокса да се изпълняват само когато са в негова полза, а когато трябва той да ги изпълнява, това не се случва.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти