Мерцедес: Не е срамно да копираш Ред Бул

Ръководителят на отбора на Мерцедес Тото Волф изрази своето мнение, че няма нищо срамно в това тимовете във Формула 1 да копират идеите, които се използват от най-добрия екип на стартовата решетка, в случая Ред Бул, в дизайна на своите автомобили.

През 2023 година няколко отбор – най-вече Астън Мартин, Макларън и Уилямс, заложиха на дизайн, който е взаимстван от този на Ред Бул, с който „биковете“ спечелиха и двете титли през миналата година. В същото време и Мерцедес, и Ферари останаха верни на своите философии, които са доста по-различни от тази на Ред Бул, най-вече в зоната на предните крила и страничните кутии.

Защо Ред Бул RB19 има толкова голямо предимство
Защо Ред Бул RB19 има толкова голямо предимство

От Мерцедес вече заявиха, че разглеждат възможността да преминат към дизайн като този на Ред Бул. Според непотвърдени слухове в италианската преса във Ферари също ще сторят това. Заради тавана на бюджетите обаче и двата тима ще могат да извършат тази промяна най-рано през 2024 година. Според самия Волф в копирането на най-бързия автомобил няма нищо срамно.

Хамилтън не е виждал "по-доминантна" кола от RB19
Хамилтън не е виждал "по-доминантна" кола от RB19

„Аз мисля, че на този етап не трябва да мислим много за това как изглежда колата ни. Тя просто трябва да е най-бързата възможна. И ако това означава, че тя ще прилича на Ред Бул или на SpaceX аз няма да се срамувам, стига тя да е бърза“, заяви Волф.

„Определено това, което сториха в Астън Мартин е доказателство, че за 6-7 месеца ти можеш да спечелиш толкова много време, че да можеш да се бориш в челото. Това е хубаво да се види. Това ни показва, че никога не трябва да отписваме един сезон, ако подобни скокове са възможни“, каза още австриецът.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти