Станаха ясни услугите и докладите, които бившият съдийски шеф Негреира е правил за Барселона

Станаха ясни услугите и докладите, които бившият съдийски шеф Негреира е правил за Барселона

В серия от статии на “Мундо Депортиво” станаха ясни спецификите на услугите и докладите, които бившият съдийски шеф Хосе Мария Енрикес Негреира е предоставял на Барселона.

Изданието е получило достъп до пълното резюме на делото “Негреира", в което фигурират декларациите на обвиняемия пред данъчната агенция. 

Така в документа "28 услуги, предоставени на Барселона” от диска, предоставен от испанската данъчна агенция, Хосе Мария Енрикес Негреира твърди, че дружеството DASNIL 95SL се ръководи и управлява изключително от него и че приходите, получени от каталунците, се дължат на неговото управление, работа, опит и позиция, като той лично е икономическият бенефициер на тези приходи.

Той имал устно споразумение с Барселона, което било строго поверително дори за управителя на дружеството, неговия син Хавиер Енрикес Ромеро, чиято единствена функция била да изготвя доклади за арбитрите, поискани от него.

Негреира твърди, че това споразумение включвало да дава съвети или препоръки от управленска гледна точка, като изброява някои от тях, сред които се открояват следните:

1. Да поиска комисията по състезанията, която отговаря за дисциплинарните санкции срещу играчите, да не се състои изцяло от съдии от Мадрид.

2. Клубът да има събеседник с Кралската испанска футболна федерация (RFEF), който да се грижи за институционалните отношения.

3. Да препоръча кои жълти картони или изгонвания могат да бъдат обжалвани след мачовете, тъй като решението на съдията може да бъде технически спорно.

4. Да информира или съветва за всяко институционално посещение от страна на Испанската футболна федерация.

5. Да информира клуба за евентуални интереси или разногласия между Испанската футболна федерация и Испанската професионална футболна лига (LFP) или да описва кандидатите за председател на Лигата.

Същевременно стана ясно, че са открити доказателства, че Негреира е предоставял до шест доклада на Барселона всяка седмица, които са били изготвяни от неговия син. В тях се анализират не само съдиите от Ла Лига, но и такива от мачовете на втория отбор на Барселона. Изготвени са репорти с обобщения на сезоните в периода 2016-2018 година по мачове, а също и по съдии. Освен това са изготвяли доклади за съдийските отсъждания на мачовете на Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.

Репортите за съдиите са били изготвяни преди всеки мач на каталунците. Докладите преди мача са били около 10 страници със снимки на главния съдия и неговите асистенти и обширен личен доклад за това как е свирил.

Описани са големи подробности за поведението и отсъжданията на съответния рефер - дали е имал повече или по-малко диалог с играчите на терена; оставял ли е по-свободна игра или не; дали е давал авантажи; дали мигновено е стопирал протести на футболисти за неговите отсъждания; дали даваните дузпи от него е трябвало да са ясни или не, за да се свирят; и дори какви са били отношенията му с играчите и треньорите, гарнирани с баланс на предимствата и недостатъците, подчертани в жълто, а някои и в червено.

Така апример за Антонио Матеу Лаос е написано в предварителното досие преди мача Барселона - Еспаньол от Купата на краля през сезон 2017-2018, че "няма да се поколебае да покаже втори жълт картон, ако има причина, независимо колко е незначителна".

Анализите след мачовете са разглеждали детайлно всяко действие в срещите, което е можело да бъде решено от съдията, като са описани съответната ситуация в мача,  решението на съдията и решението, което е трябвало да бъде взето според Енрикес Ромеро.

В последните колони има полета с правилните и грешните отсъждания, за да се направи по-нагледно съотношението на благоприятните или неблагоприятните за Барселона решения и по този начин да се създаде история за всеки съдия. 

В свидетелските си показания пред прокуратурата на 21 ноември 2022 г. Хавиер Енрикес е заявил, че Албер Солер, директор на "Професионален спорт", и Жерар Лопес, треньор на резервния отбор на Барса, са били запознати с докладите.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички