ФИА търси доставчик на гуми за Формула 1

ФИА обяви поредния конкурс за доставчик на гуми във Формула 1, като договорът ще влезе в сила за сезон 2025 и ще е за четири години. От 2011 насам единственият доставчик на гуми във Формула 1 Пирели, като с избирането на един доставчик се намаляват разходите по това перо за отборите и компанията. За последно във Формула 1 имаше “война на гумите” в средата на първото десетилетие на новия век, когато се съревноваваха Мишлен и Бриджстоун.

Който спечели новия конкурс ще доставя гуми и за отборите във Формула 2 и Формула 3.

Изискванията към гумите няма да са много по-различни в сравнение с тези за настоящия сезон - размерът на джантите остава 18 цола, а размерите на самите гуми са 23 цола, същото ще важи и за смесите в отделните типове сликове. За новия сезон Пирели включи в гамата нов по-твърд модел - С0, това ще е най-твърдият слим, както и нова гума за мокро след оплакванията на отборите от работата на предишния модел.

Розберг критикува поведението на Верстапен
Розберг критикува поведението на Верстапен

Много е вероятно Пирели отново да е единственият кандидат и да продължи да доставя гуми на световния шампионат, тъй като досега не се е появила информация, че друга компания има интерес към тази задача.

Йос критикува Пирели вместо Макс
Йос критикува Пирели вместо Макс

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти