Големият трус във Ферари: Васьор срещу шефа си

Големият трус във Ферари: Васьор срещу шефа си

Два месеца, след като Фредерик Васьор пое тима на Ферари, ситуацията в Маранело изглежда по-зле в сравнение с миналата година. На старта на сезона във Формула 1 в Бахрейн Шарл Леклер отпадна, а Карлос Сайнц остана далеч от лидерите и финишира 4-и. Отделно от това тимът се тресе от личностни противопоставяния и раздялата с някои от важните фигури в него.

Италианският вестник Il Corriere dello Sport съобщи, че Васьор е останал неприятно изненадан от ограничаването на правомощията му и е обяснил, че му е писнало от политическите битки в Маранело.

Според Фулвио Солмс от авторитетното издание, кризата във Ферари се дължи на липсата на стабилност и противопоставянето между Васьор и главния изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня.

И Лоран Мекис напуска Ферари?
И Лоран Мекис напуска Ферари?

„Разривът между Васьор и Виня е епицентърът на земетресението, стартирано от президента на Ферари Джон Елкан, който постави Виня като пряк началник на Васьор. Властта на Васьор е ограничена в сравнение с тази на другите шефове на отбори във Формула 1 и той няма контрол над отбора”, написа Солмс.

Ферари няма да използва ветото си във Формула 1
Ферари няма да използва ветото си във Формула 1

И репортерът на вестника подкрепя тезата си с интересни примери.

Леклер се срещна с президента на Ферари
Леклер се срещна с президента на Ферари

„Още при пристигането си в Маранело Васьор поиска актуална информация за спонсорите, с които работи Ферари, но тя му беше отказана. Защото за това отговаря Виня, като тази промяна стана факт през март 2021, когато начело на тима все още беше Биното. Васьор няма думата и по отношение на комуникациите и връзките с медиите, тъй като медия мениджърът Томас Хофман не е негов подчинен, а на Чарли Търнър, който е директорът по комуникациите и е на подчинение на Виня”, обясни репортерът.

Кой ще смени Давид Санчес във Ферари?
Кой ще смени Давид Санчес във Ферари?

По време на Гран При на Бахрейн Васьор на няколко пъти се оплака, че работи с юзди, като това стана с пълното съзнание, че тези думи ще стигнат до Виня. Смята се, че само два месеца след пристигането си в тима Васьор е вече уморен от начина, по който функционира Скудерията и затова французинът е поел рискован курс на пълна промяна, за да постигне желаните резултати, за да се противопостави по-лесно на шефовете си.

Във Ферари смятат, че са по-близо до Ред Бул, отколкото са Астън Мартин
Във Ферари смятат, че са по-близо до Ред Бул, отколкото са Астън Мартин

В италианските медии се появи информация, че Васьор общува трудно с Виня, както и с Лоренцо Джорджети, който току-що дойде в компанията и ще отговаря за приходите на състезателния департамент.

Уволнен ли е Давид Санчес?
Уволнен ли е Давид Санчес?

Но всички тези усложнения са резултат от желанието на Джон Елкан да заличи независимостта на Ферари, която десетилетия наред беше гарантирана от споразумението, подписано от Енцо Ферари и Джани Аниели. Биното положи сериозни усилия да защити тази независимост, да защити хората, с които работеше. Сега обаче ситуацията е различна и малцина в Маранело се чувстват защитени, а има и такива, които се смятат за подценени – като Давид Санчес. Според последните информации от Ферари, Санчес е решил сам да напусне, не е бил притискан от никого в тима да си тръгне.

Васьор ще уволнява още хора на Биното
Васьор ще уволнява още хора на Биното

Точно в противопоставянето на Васьор и Виня трябва да търсим и причината за спешната среща на Шарл Леклер с Джон Елкан веднага след Гран При на Бахрейн. Пилотът беше много разочарован от напускането на Санчес и се предполага, че се опитал да обясни на президента, че намесата на Виня, който няма никакъв опит в моторните спортове, в работата на Скудерията, може да има сериозни последици. Да видим каква ще е следващата глава от тази драма, въпреки че през този уикенд в Джеда, Ферари би трябвало да се представи по-силно.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти