Японската прокуратура арестува бивш служител на организационния комитет на Токио 2020

Японската прокуратура арестува бивш служител на организационния комитет на Токио 2020

Японската прокуратура арестува бивш служител на организационния комитет на Олимпиадата в Токио 2020 и ръководители на три рекламни агенции по подозрение, че са участвали в манипулиране на офертите за провеждането на тестови състезания преди Игрите, съобщиха японските медии, а след това новината беше официално потвърдена от властите в страната.

Ясуо Мори, бивш заместник-изпълнителен директор на Оперативното бюро на Игрите в Токио 2020, е задържан по подозрения в нарушение на антитръстовите закони, съобщава вестник "Асахи".

Други медиите по-късно обявиха, че прокурорите са арестували и трима ръководители на фирми за реклама и планиране на събития Dentsu Inc, Cerespo Co и Fuji Creative Corporation, дъщерно дружество на Fuji Media Holdings Inc.

Говорителите на Dentsu и Fuji Creative отказаха да коментират публикациите, но представите; на Cerespo Co потвърди ареста на изпълнителния директор.

Агенция "Ройтерс" не успя да се свърже с Мори за коментар. Организационният комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио беше разпуснат през юни миналата година.

Местни медии преди няколко седмици съобщиха, че от прокуратурата в Токио в края на миналата година са обискирали офисите на най-големите рекламни агенции в страната, включително Dentsu, Hakuhodo Inc и ADK Holdings Inc, по подозрение, че са се договорили за манипулиране на офертите и поръчките за събития, свързани с Олимпиадата, на стойност около 40 милиарда йени (305 милиона долара).

Сегашното разследване идва след скандала с подкупи, при който Харуюки Такахаши, бивш член на борда на Олимпийските игри в Токио 2020 и преди това изпълнителен директор на "Dentsu Inc", беше арестуван през август по подозрение в получаване на подкупи от спонсори на Игрите.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти