Кашай: Въвеждането на ВАР беше истинска революция във футбола и съдийството

Кашай: Въвеждането на ВАР беше истинска революция във футбола и съдийството

Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз (БФС) Виктор Кашай говори по някои съдийски въпроси, възникнали по време на Световното първенство в Катар. Пред сайта www.magyarhirlap.hu в Унгария Кашай се спря на въвеждането и използването на системата за видеоповторения в полза на арбитрите (ВАР), както и за влизането на жени-съдии в мъжкия футбол. Стефани Фрапар от Франция се превърна в първата дама, ръководила мач на Световно първенство за мъже. Интервюто е направено преди финала на Мондиал 2022 в Катар, в който Аржентина спечели срещу Аржентина след изпълнение на дузпи.

Стефани Фрапар се превърна в първата жена, ръководила мач от Световното за мъже
Стефани Фрапар се превърна в първата жена, ръководила мач от Световното за мъже

Според него, въвеждането на ВАР наистина е равносилно на революция във футбола и съдийството. Също така той смята, че жените-съдии, които влязоха във футбола сега "първо трябва да свикнат с публиката, а може би и с играчите, но те заслужават доверие, тъй като старанието, талантът и добрата преценка са общовалидни критерии". Също така той говори и за натиска върху реферите, както и за личностните характеристики на арбитрите.

Имаше ли основания втората дузпа на Франция да бъде анулирана?
Имаше ли основания втората дузпа на Франция да бъде анулирана?

Дни наред беше тема дали Кристиано Роналдо е замесен в удара на Бруно Фернандеш, който се озова в уругвайската врата. В крайна сметка дебатът беше решен от сензор в топката, който реши казуса. И той е толкова чувствителен, че може да покаже и най-малката промяна на посоката. На ръба ли сме на друга революционна промяна в управлението на игрите, е първият въпрос към Кашай.

ФИФА потвърди: Кристиано не е докоснал топката
ФИФА потвърди: Кристиано не е докоснал топката

"Би било преувеличено да се нарече това революционна иновация. Въвеждането на ВАР беше истинска революция във футбола и съдийството. В сравнение с това, независимо дали ще направим още някои настройки, вече не изглежда необичайно. Подобно на света, който ни заобикаля, и футболът непрекъснато се променя. Техническият прогрес очевидно носи постоянни иновации, но и преди е имало епохални промени в правилата. Само си спомнете как са приемани въвеждането на смените, използването на жълти и червени картони или премахването на домакинската топка в началото на 90-те години", обяснява унгарският топ-арбитър.

234 Аржентина - Франция, финал на Мондиал 2022

"Разбира се, тогава кой би си помислил, че GPS-радарите ще се използват за анализиране на играчите от резервната скамейка по време на мачове или че телевизионните зрители могат да наблюдават събитията от дрон-камера? Днес не можем да знаем какъв ще бъде футболът и съдийството през, да речем, 2050-а година".

В тази посока на разсъждение следващият въпрос беше дали съдиите няма да изчезнат, тъй като при тях използването на технологии е най-отчетливо и видимо.

9 Интервю с Виктор Кашай

"А дали това не може да се каже и за треньорите, които също се възползват в техниката? Аз лично не вярвам в това. Да, вероятно ролята на статистиците и анализаторите при някои решения ще продължи да расте, защото въз основа на техните изчисления може да бъде по-лесно да се прецени например кой да бъде заменен, кога или къде може да се атакува противника. Но за мене това са изолирани ситуации, тъй като треньорът има голяма роля в живота на отбора. Същото се отнася и за рефера. Съдийството не е само дали топката е във вратата или не е влязла. Човешкият фактор, лидерският характер не могат да бъдат заменени от никаква система или технология".

Трябваше ли вторият гол на Меси във финала да бъде отменен?
Трябваше ли вторият гол на Меси във финала да бъде отменен?

На Световното първенство зрителите станаха свидетели на още една новост, коато е плюс по отношение на борбата за равенството на половете – появиха се жените-съдии. Кашай е либерален в тази посока и не го приема за странно.

"Да, женското съдийство все още не е напълно прието навсякъде. Но ако една жена може да бъде шофьор на автобус или министър-председател, защо да не може да бъде съдия? Едно време и тези роли изглеждаха странни, но после станаха естествени. Никой не се ражда съдия, правилата се научават. Усърдието, талантът и добрата преценка не зависят от пола, а най-много има различия във физическата област. Ако една-жена рефер физически и професионално предлага същото ниво като колегите си мъже, тогава тя ще получи шанс в мачовете! Мисля, че най-голямата пречка са предразсъдъците".

33 Коста Рика - Германия 2:4, група "E"

"150-годишната история на футбола наистина е доминирана от мъжете. Представата за мача е как 22-ма решителни мъже се състезават на терена. И сега те трябва да бъдат отворени към възможността жена да ръководи техния мач. Но ако колежките получат възможност да се докажат и го направят, защо пък не?"

Въпреки това, шефът на българските съдии е на мнение, че и на мъжете-съдии не им е лесно, защото психически натискът е голям. Особено в някои първенства, особено в някои специални мачове.

9 Интервю с Виктор Кашай

"В нашата професия няма психолози или психични терапевти, които да помогнат. Всеки, който не може да се справи с натиска, който е поставен върху него по време и след мача, особено в социалните медии, ще се провали. Можем да кажем също, че за съжаление това е естественият подбор в съдийството", разсъждава опитният унгарец. "Играчите търсят вратички, често прекрачват границите, защото са обучени да надхитрят не само противника, но и съдията. Реферът трябва да разпознава дребните трикове, актьорската игра и понякога грубостта, която е преднавмерена. Добрият съдия не иска да бъде център на внимание. Великият рефер знае кога да излезе от светлината на прожекторите и да стане видим".


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти