Гледай на живо

Нидерландия - Аржентина 0:1

В Уилямс са убедени, че „бързият“ Сарджънт е правилният избор

В Уилямс са убедени, че „бързият“ Сарджънт е правилният избор

Ръководителят на отбора на Уилямс Йост Капито е убеден, че привличането на младия американец Логан Сарджънт като пилот на тима за сезон 2023 във Формула 1 е правилния ход. 21-годишният пилот ще стане първия представител на Съединените щати, който ще се състезава във Формула 1 от 2015 година когато застане на старта на Гран При на Бахрейн на 5 март следващата година. 

Сарджънт си заслужи промоцията до Формула 1 след като завърши на четвърто място в крайното класиране във Формула 2 в своята дебютна кампания в шампионата. В хода на сезон 2022 американецът спечели две победи в основни състезания. 

От Уилямс официално потвърдиха Логан Сарджънт за 2023 година
От Уилямс официално потвърдиха Логан Сарджънт за 2023 година

„Ние видяхме неговия прогрес и още в средата на сезона решихме, че ако той получи суперлиценз ще трябва възможно най-скоро да го вземем във Формула 1. Логан ще донесе младост в отбора – той няма опит и съм сигурен, че ще се научи бързо.

„Не трябва да се изхвърляме с очакванията към Логан догодина, тъй като Формула 1 е много по-сложен шампионат от всеки друг и ние трябва да му дадем шанс да се развие, да допуска грешки, но аз съм сигурен, че той ще е бърз.

„Той демонстрира добър прогрес през 2022. Нашият екип в академията свърши страхотна работа, тъй като освен карането си той подобри своя режим на тренировки, неговите медиини способности. Сега той е по-завършен пилот и е готов за Формула 1. Сигурен съм, че той ще е има страхотно бъдеще“, каза Капито.

Уилямс: Не избрахме Сарджънт заради неговата националност
Уилямс: Не избрахме Сарджънт заради неговата националност

Той също така сподели и своите очаквания за партньорството между Сарджънт и Алекс Албон, за когото това ще бъде втори сезон в редиците на Уилямс и общо четвърти като титуляр във Формула 1. 

„Алекс и Логанс като съотборници, сигурен съм, че Алекс ще помага на Логан. Надявам се в течение на сезона двамата да се конкурират и Логан да може да предизвика Алекс поне в квалификациите. За състезанията ще отнеме повече време, но ще е хубаво, ако в края на сезона двамата имат сходно представяне“, заяви германецът.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички