Агентът на Никола Илиев: Той винаги е знаел какво иска, интересува го само футболът

Българският национал Никола Илиев прави истински фурор в Италия с екипа на Интер, а за да разкаже повече за 18-годишния футболист, в студиото на предаването "Калчо мания" по Max Sport 3 специален гост беше неговият агент Калоян Иванов. 

- Как ви срещна съдбата? 
- Ако трябва да се върна назад във времето...мисля, че той навърши 15 години тогава, когато се срещнахме за пръв път. Беше на един мач на базата на Ботев (Пловдив) на Коматево срещу ЦСКА. Тогава следях други футболисти, но на този конкретен мач се случи така да остана изключително впечатлен от качествата му. Веднага се забеляза, че това дете има потенциал за навън и реших да направя крачката.

- С какво точно той се отличаваше от останалите? 
- Технически – със сигурност, физически – също. Лидерските му качества абсолютно се забелязват също. Поредица от качества, които един футболен агент няма как да не забележи.

- Лесен ли беше контактът с родителите му, те имаха ли претенции да работите заедно? Знаем, че често родителите се появяват и като спънка в тези моменти... 
- Доколкото си спомням, няколко дни нямах търпение да намеря контакт с родителите по някакъв начин. Отне ми около 4-5 дни, а след това съвсем случайно един мой приятел ме свърза с тях. Направихме си среща, видяхме се, тя останаха впечатлени от това, което имам да предложа и да кажа за тяхното дете и така се случиха нещата. 

- Колко често един млад футболист поддържа връзка със своя агент. По колко пъти се чувате, как протича процеса зад кулисите? 
- Зависи, строго индивидуално е. Всеки футболист по различен начин комуникира и се случват нещата с агента му. Аз специално имам доста добра връзка с него и на ден се чуваме по два-три пъти, образно казано. Връзката ни е повече от футболист-агент.

- Безспорният фурор, който Никола Илиев направи бе в младежката Шампионска лига. Той вкара 4 гола срещу Виктория (Пилзен). Дори в мъжкия футбол не се случва често един футболист да вкара 4 попадения. Какво му казахте, какви бяха първите думи след това, което направи тогава? 
- Нямах възможност да гледам мача, понеже не го излъчваха, но го следях. Мисля, че първият гол падна в 22-та минута и си казах, че може да паднат повече и така стана. Чак толкова не съм очаквал. Първо го поздравих, естествено. Той беше изключително доволен от представянето си, безспорно. Интересното беше, че ми каза, че иска да ги забрави възможно най-бързо и да гледа към следващия мач. 

- Това типично ли е за един 18-годишен футболист, който е истинска сензация в този момент? 
- Не, не точно, защото някои футболисти на тази възраст биха се объркали и замислили по-дълго по това, което са сторили, а не трябва да е така. Постоянството е именно този ключ.

Национал на България с фурор за Интер в групите на ШЛ, вкара 4 гола на чехи и изхвърли Байерн
Национал на България с фурор за Интер в групите на ШЛ, вкара 4 гола на чехи и изхвърли Байерн

- А кога точно се появи Интер и как протекоха преговорите? 
- От Интер проявиха интерес, посрещнах главния скаут на отбора и първия мач го гледаха на Коматево. Трябваха му само 45 минути, за да каже, че го иска и ние да сме хората, които да поставим условията. 

- Какво каза той за него? 
- Каза, че бърза за самолета, защото след само 45 минути каза, че няма смисъл да го гледа повече и да се концентрираме върху конкретиката, върху условията. - Как се промени Никола от момента, в който се срещнахте за пръв път до този момент? - Беше коренно различно момче. Видя, че изискванията са по-големи и професионализмът е на доста по-високо ниво.

- Никола Илиев или Коко, както го наричат – кой е той всъщност? 
- Аз съм впечатлен от неговия характер. Изключително отдаден е на това, което върши. Има изключителна дисциплина, макар да намира време да се забавлява и т.н. С една дума – лидер, определено. 

- Колко често се срещат тези качества във футболистите на неговата възраст? Това са качества, които не се изграждат от днес за утре и в този ред на мисли колко е важно семейството в този случай? 
- Семейството е от изключителна важност, определено. Той е обкръжен от хора, които наистина държат на него и го подкрепят – майка му, баща му, дядо му, баба му, аз и най-добрият му приятел. Това са хората около него. 

- В такъв случай съм права, след като казах в предварителния ни разговор, че той не допуска много хора до себе си? 
- Не, не допуска много. Макар, че е общителен е решил да си запази този кръг с хора. Ние го подкрепяме и засега всичко върви добре.

- Важно ли е футболистите да не допускат много хора до себе си, за да не могат да им вляят за решенията им, за пътя в кариерата им? До каква степен това има значение? 
- Всеки един футболист сам си взима решенията. Особено като е на такова ниво, не обичат много да се вслушват по принцип, но е строго индивидуално. Той си избира кръга от хора. 

- От какво семейство е Никола Илиев? Какви съвети му дават неговите близки? 
- Никой от семейството му няма нищо общо с футбола. От този кръг от хора по-скоро сме аз и неговият приятел в час с футбола. Семейството му му дава подкрепа, насърчаване да работи, да е отговорен, да е концентриран, да не мисли за други неща. От изключителна важност е той да е концентриран, спокоен, целеустремен. 

- Струва ми се, че дядо му е много важен в неговия живот. Така ли е? Той ли му дава сили да върви напред? 
- Всички по равно му дават сила от семейството му. По-скоро той е взел тази роля на лидер там и той по-често се изявява и му дава съвети. Но всички имат голяма роля за това нещо.

Никола Илиев отново се разписа за Примаверата на Интер
Никола Илиев отново се разписа за Примаверата на Интер

- Как успява едно 18-годишно момче да стои толкова здраво стъпило на земята? 
- Той винаги е знаел какво иска. Още от 15-годишна възраст знаеше, че иска да отиде навън, да си пробва късмета навън, да се случат нещата навън. Ключът е това – постоянството, знанието на това, което иска и нехлъзгането по изкушенията, които ни обкръжават. 

- Как се отразяват родителите на кариерата на един млад футболист? Говорихме си, че те обичат да дават съвети на треньорите дори. В крайна сметка колко пречат на своите деца по този начин? 
- Според мен пречат. Пречат дотолкова, доколкото си позволят да коментират чисто футболни неща, особено жените. Бащите имат малко по-голяма компетентност от тях, но не чак толкова. Наистина пречат. Трябва да оставят треньорите да са в постоянен диалог с децата и да не се обаждат толкова често. Много по-различно е да се гледа отвън, да се практикува вътре. Това е спорт, който не е лесен. Футболът е една дебела енциклопедия, с която ако не си запознат, не е желателно да се обаждаш.

- Колко трудно се пробива в Италия? 
- Трудно, определено много трудно се пробива в мъжкия футбол. Но там имат много силна Втора лига, така че повечето таланти се обиграват там. Когато са готови – на 19, на 20 години вече да заиграят в отборите си, от които са преотстъпени. 

- Вярно ли е, че Никола тренира с първия отбор на Интер и какви са шансовете да го видим в Серия А? 
- Да, той тренира. Викан е често, три пъти в седмицата тренира с тях. Чакаме да видим какво ще се случи. Аз съм в постоянен контакт с тях, харесват го, ценят го, всичко е въпрос на време. 

- Как успява той да избяга от манията по социалните мрежи, защото отваряйки неговия профил в социалната мрежа ние виждаме само футболни снимки... 
- Абсолютно. Това е показателно, че той знае какво прави, знае какво иска и че други неща не го интересуват освен футбола.

- Виждаш ли Никола Илиев и като водеща фигура и в мъжкия национален отбор на България през следващите години? 
- Надявам се. Не мога да го видя отсега, но се надявам да е така занапред и да допринесе с неговите качества за развитието на националния отбор. Бъдещето е светло с новия треньор и с подмладяването, това е ключът.

Цялото интервю с Калоян Иванов, вижте в нашето видео!

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Sportal.bg

Още от Българи зад граница

Виж всички