Формула 1 реши за моторите от 2026 година

Формула 1 реши за моторите от 2026 година

Световният моторспорт съвет на ФИА одобри новите технически правила за задвижващите системи във Формула 1, които ще влязат в сила за сезон 2026. Както и се очакваше мотор-генераторната група MGU-H вече няма да се използва, а автомобилите ще използват гориво от възобновяеми източници.

Пакетът правила, които е условието Ауди и Порше да влязат във Формула 1, е готов от няколко седмици, но се смята, че е бил забавен заради консултации от президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, който лично беше поел по-рано през годината ангажимент пред Фолксваген за приемането на промените.

При двигателя с вътрешно горене няма да има сериозни промени - той остава 1,6-литров V6, но ще работи с по-нисък горивен капацитет, като приносът на хибридната система при осигуряване на общата мощност нараства до 50% или евкивалентът на 350 kW. Цените на задвижващите системи ще бъдат регулирани от въвеждането на таван, който влиза в сила от 1 януари 2023. До края на 2025 този таван ще е 95 милиона долара, а от началото на 2026 ще стане 130 милиона долара, но от тази сума на година са изключени актуалното поколение задвижващи системи, разходите за маркетинг и доставката на клиентски отбори. 

ФИА отвори вратата на Формула 1 за Ауди и Порше
ФИА отвори вратата на Формула 1 за Ауди и Порше

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти