Сашо Ангелов: Възпитанието е много важно при юношите, в днешно време се избягва от натуралния футбол

Старши треньорът на Янтра (Габрово) Сашо Ангелов говори пред Sportal.bg за подрастващите футболисти и методите, които се прилагат за изграждането им в професионални играчи. Специалистът смята, че основна роля има възпитанието на децата и че родителите трябва да приемат факта, че понякога детето им не разполага с нужните качества.

Сашо Ангелов избухна срещу съдиите: Държат се толкова нагло, а са толкова неадекватни
Сашо Ангелов избухна срещу съдиите: Държат се толкова нагло, а са толкова неадекватни

“Много е важно възпитанието. Имам в кариерата си поне едни 200 обаждания как децата им са страхотни, прочело книгата на Бекъм за една нощ. Има селекция и като не става детето, какво да правим? Родители отиват при висшестоящи, при кметова и т.н., но какво? Така се пречи на детето само. Мен никой не ми е предлагал пари, за да играе детето му. Това са повече легенди и оправдания, че нечие дете не е станало футболист. 40 и няколко години се занимавам с футбол горе-долу и това са легенди. Дори и да се дадат пари, добре, но това всичко е до тъчлинията. Оттам нататък? Няма такива треньори в България, които да видят, че детето е добро, добър футболист и да не го пуска, защото не са му били дали пари. Няма такъв. Не мога да го повярвам такова нещо.

Избягва се от натуралния футбол, а той е следният: скорост, бързина, добро боравене с топката. В Европа има и агресивност, скорост, интелигентност. Тук си мислим, че като добре играе с топката, той е страхотен. Не е така. Ние затова толкова изоставаме. 150 години назад сме от световния футбол.

Мога да дам и пример с Валери Божинов. Наистина много неща му кривнаха в кариерата, но сега го виждам като съвсем различен човек - улегнал, който разбира и осъзнава. Във всички 13, 14, 15-годишни трябва да изградиш качества, а не да го слагаш - застани тук, застани там. Ти му изгради качества - скорост, бързина, добро боравене с топката, бърза мисъл, а другото всичко са болни амбиции на родителите. Не казвам, че съм най-компетентният, но съм минал през това и го знам.

Сина на Валери също го тренирах и се държах толкова гадно с него, за да мога точно да го отуча от това кой е баща му, коя е майка му. И въпреки това той все още ми се обажда и ме търси за тренировки, но мен вече не ме интересува, защото той си има треньори и методи”, завърши Ангелов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти