Германия отказа да играе срещу Китай, FIVB присъди служебна победа с 3:0 на азиатците

Германия отказа да играе срещу Китай, FIVB присъди служебна победа с 3:0 на азиатците

Волейболистите от националния отбор на Германия записаха служубна загуба с 0:3 от Китай, защото отказаха да излязат срещу азиатците за двубой от турнира в Лигата на нациите в Кесон Сити (Филипините).

Преди няколко дни от Международната федерация по волейбол (FIVB) присъдиха служебна загуба на на Китай с 0:3 от Франция, защото голяма част от китайските волейболисти дадоха положителни тестове за коронавирус.

От щаба на Германия не искаха да рискуват здравето на своите състезатели и отказаха да играят с Китай.

От Германската федерация по волейбол излязоха с официално изявление:

“На 18 юни 2022 г. 21 членове на китайската делегация дадоха положителна проба за коронавирус с бързи тестове като част от рутинен тест. На същия ден този резултат беше потвърден от PCR тестване в 17:00 местно време.

Лигата на волейболните нации (VNL) е един от най-големите турнири в света на волейбола и ние сме много загрижени за напредъка си в този турнир, ако тестваме положително по-нататък. Положителният тест би довел до изолация на заразените хора и близки контакти на място, както и много вероятно да направи невъзможно пътуването до следващото място в Осака/Япония. Здравните последици от инфекцията също не са предвидими за никого. Значително повишен риск от заразяване при контакт с наскоро заразени хора не може да бъде изключен без допълнителни думи.

В множество вътрешни срещи и имейли се опитахме да намерим решение с FIVB, което да ни позволи да играем безопасно. От наша гледна точка, нов PCR тест с определяне на CT стойността ще направи възможно по-добро изявление за риска от инфекция. Това би дало възможност на FIVB да сведе до минимум риска за всички участващи.

Ето защо за нас е неразбираемо как FIVB не иска да играе днешния мач срещу Китай (23.06.22 15:00 местно време, 9:00 ч. немско време) дори 5 дни след положителните PCR тестове (06/18/22 ) без допълнителен PCR тест, за да се гарантира възможно най-голяма безопасност за всички участници. Тази безопасност обаче винаги се дава като основен приоритет от FIVB.

Световната федерация отхвърли многократните ни искания за повторен тест на планирания ни противник. FIVB постоянно се позовава на местните разпоредби за изолация и гарантира спазването им. От наша гледна точка обаче тези минимални разпоредби в никакъв случай не са достатъчни, за да гарантират необходимата сигурност в този случай. Нашето предложение за преместване на играта за по-късна дата също не беше прието. Физическото здраве е най-висок приоритет за нас като отбор. Поради тази причина взехме решение да анулираме днешния мач в Кесон Сити срещу Китай!

Съжаляваме за тази стъпка, но стигнахме до това решение след задълбочено обмисляне от екипа и персонала. Като спортисти, ние насочваме по-голямата част от живота си към спорта - но разумът трябва да надделее тук. Съжаляваме за многобройните фенове на волейбола, а също и за нашите опоненти, които според нас попаднаха в тази ситуация не по своя вина.”

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти