Вирер спечели последния старт в СК по биатлон преди Олимпиадата в Пекин

Вирер спечели последния старт в СК по биатлон преди Олимпиадата в Пекин

Бившата носителка на големия кристален глобус в Световната купа по биатлон Доротея Вирер завоюва своята първа победа за сезона в последния старт преди Олимпийските игри в Пекин следващия месец.

Италианката триумфира в масовия старт на 12.5 километра в Антхолц-Антерселва, въпреки че допусна по една грешка в първите си две стрелби. Много силното ѝ ски-бягане обаче ѝ позволи да превъзмогне тези две грешки и да триумфира с 3.7 секунди пред белорускинята Динара Алимбекова, която имаше само една наказателна обиколка.

Трета на подиума се качи французойката Анайс Шевалие-Буше, която също свали 19 от 20 мишени и започна последните 2.5 километра на първа позиция. Тя обаче не издържа на темпото на Вирер и Алимбекова и на финала пристигна с пасив от 11.6 секунди спрямо победителката.

Преди последната стрелба водачка в класирането беше действащата носителка на големия глобус Тирил Екхоф, която бе перфектна в първите си три визити на рубежа. В последната обаче норвежката допусна цели две грешки, но със силна последна обиколка успя да се добере до шестото място. Пред нея финала пресякоха Кристина Резцова (Русия), която остана четвърта и Жустин Бреза-Буше (Франция).

След края на шестия от девет кръга за сезона в Световната купа водачка в битката за големия кристален глобус е Марте Олсбу Рьозеланд, която има 651 точки. Норвежката пропусна стартовете в Италия, за да се фокусира върху подготовката си за Олимпийските игри, които стартират на 4 февруари.

Втора в подреждането с 589 пункта е Алимбекова, а трета с 563 е Елвира Йоберг. Младата шведка, която триумфира в първия масов старт за сезона в Анеси, също пропусна надпреварите в Антхолц, заради фокуса си върху стартовете в Пекин. 

Така тя отстъпи лидерската позиция в битката за малкия глобус в масовия старт на Вирер, която със 103 точки води с 12 на Резцова, а трета с 85 е Жулия Симон. Французойката завърши на десета позиция днес с три наказателни обиколки.

След паузата за Олимпийските игри Световната купа ще продължи със стартовете в Контиолахти между 3 и 6 март. Във Финландия ще се проведат стартове в дисциплините спринт и преследване, както и последните за сезона класически щафети за мъже и жени. 

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти