Гледай на живо

На живо от тренировката на Левски в Белек и новини от останалите тимове на подготовка в Турция

Започна разследване за издадения португалски паспорт на Абрамович

Започна разследване за издадения португалски паспорт на Абрамович

В Португалия стартира разследване във връзка с предоставеното португалско гражданство на руския олигарх и собственик на Челси Роман Абрамович. То ще бъде проведено от Португалският Институт по вписванията и нотариата (IRN), който предоставя услуги по придобиване на гражданство и издаване на паспорти. Проверката е била предизвикана от критиките от страна на активисти, експерти и политици, настояващи да се преразгледа Законът за завръщането, тъй като, според тях, той се използва от олигарси от трети страни, желаещи да останат в ЕС

Според „Форбс”, Роман Абрамович, заема 12-о място в списъка на най-богатите руски бизнесмени, като състоянието му се оценява на 14,5 млрд. долара. Както отбеляза по-рано говорителят на управляващата активите на милиардера компания „Millhouse”, Абрамович е станал гражданин на Португалия в началото на 2022 г., благодарение на португалския Закон за завръщането, който позволява на потомци на сефарадските евреи и евреите конверсо (приели насила християнството) да получат португалско гражданство. 

Португалският всекидневник "Público" съобщи, че в електронната енциклопедия Уикипедия сефарадският произход на Абрамович е бил нанесен съвсем наскоро, при това от член на еврейската общност в град Порто. Освен това от вестника твърдят, че Абрамович е дал пари на същата общност за открития наскоро музей на Холокоста. Неговият директор е член на комисията, която обработва молбите за доказване на сефарадския произход, пише още изданието. 

В свое писмено становище еврейската общност окачествява тези критики като антисемитско подстрекателство. Това показвал и фактът, че вестникът е публикувал статията си в събота, когато евреите празнуват Шабат - за да не могат да реагират веднага. От еврейската общност отхвърлят обвиненията за раздавани подкупи и уверяват, че Абрамович е платил единствено 250 евро такса за обработване на документите. В декларацията се припомня благотворителната дейност на Абрамович и се твърди, че сега той е несправедливо сатанизиран. 

Роман Абрамович спря дело за клевета срещу журналист и издателство
Роман Абрамович спря дело за клевета срещу журналист и издателство

Португалският паспорт е третият за Абрамович - той има също руско и израелско гражданство. А с новия си европейски паспорт сега може да пътува навсякъде, където паспортът на руски олигарх не отваря врати.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти