Проф. Андрей Чорбанов: Извинявам се на всеки футболен фен, приятел или непознат, почувствал се засегнат

Депутатът проф. Андрей Чорбанов излезе с нова публикация във "Фейсбук", след като по-рано през деня от клуба на привържениците на Ботев Пловдив поискаха извинение от него и оставката му. Причина за всичко това станаха думи на известния имунолог в социалната мрежа, които впоследствие бяха цензурирани, но ядосаха някои пловдивчани, а и цесекари. Публикуваме текста на професора без редакторска намеса: 

Бултрасите скочиха на депутат - искат извинение и оставка
Бултрасите скочиха на депутат - искат извинение и оставка

"Нека да е лично 

Уважаеми привърженици на всички футболни отбори – Левски, ЦСКА, Ботев ... Разбирам, че много от вас са се почувствали пряко афектирани от моите коментари на футболна тема. И докато привържениците на Левски са по-скоро доволни, то другите са откровено засегнати. И да, и на мен никак не ми става приятно, когато видя в профилите на приятели неща, които откровено обиждат отбора и градът ми, но винаги съм го отдавал на емоцията, в която няма нищо лично. 

Аз съм запалянко от дете, ходех на всички мачове и пътувах из страната на мачовете на моя отбор. Любов и уважение не срещнах никъде, вероятно, защото стадионите май не преливат от любов, уважение и толеранс. Независимо от това, какво се случва по терена, хората по трибуните си казват неща, които след мача добиват правилата на максима – всички от този отбор са еди-какви си, всички от този град са еди-какви си. 

Да си вдигне ръката този запалянко, който не е наричал феновете на противниковия отбор с обидни прозвища без значение конкретния фен с какво се занимава и какво представлява иначе извън футболните емоции. Да вдигне ръка и този фен, който смята, че всички пари по издръжката на клуба му са с ясен и кристално чист произход. Има ли такъв клуб в България? Често, в резултат на емоции наричаме другите отбори с прозвища, които в пълна степен важат и за нас. 

Да, действително на вчерашния мач бях афектиран от всичко, което се случваше по трибуните, независимо от хубавия мач на терена. И да, сред привържениците на Левски са и моите синове, които също са наричани с всякакви епитети. Едва ли не са отвърнали със същото. Привържениците и на Ботев, а и на ЦСКА имат специално отношение към тези на Левски, различно от отношението към другите отбори. Това е и разбираемо с оглед на популярността на отборите и числеността на техните привърженици. 

В отвратителните години на прехода отборите правят маса пре-регистрации, взимат чужди лицензи и какво ли не, за да съществуват в някакъв вид. Сред моите приятели има много привърженици на ЦСКА, които редовно ходят на мачове. Някои от най-големите ми приятели са от Пловдив и едните и другите знаят, че в пряк разговор се закачаме и си говорим на теми, за които става въпрос по-горе. Именно затова се извинявам на всеки футболен фен, приятел или непознат, почувствал се засегнат от моята запалянковска реакция. 

Всеки, който ме познава дори малко знае, че в ежедневието си определям хората като готини и не толкова готини, но клубната им принадлежност и местоживеене и произход не са сред факторите за това. Също така искрено се надявам, че всеки, нарекъл ме с ужасяващи прозвища ще се замисли дали и колко основателно е било това. 

Накрая ще завърша с няколко думи и за Левски. Аз съм от привържениците, които смятат, че е по-добре Левски да фалира и да започне отначало, отколкото да влачи тези задължения, които има. Няма кой да извади толкова пари, за да ги плати. Независимо, че привържениците нямат никаква вина за финансовото състояние на клуба ни, то лошото управление е факт. Искрено се надявам, че ще бъде намерен честен и прозрачен начин за спасяването на клуба. 

Ако не – нищо толкова драматично няма да стане, което да не се е случвало и на други клубове по света. Спортно-технически също си знаем как сме – няма да имаме скоро купи или големи международни участия, защото няма да имаме пари и капацитет за това, няма нужда постоянно да ни го напомняте. 

Ние се радваме на всеки успех, защото знаем какъв отбор имаме сега. Добре знаем какво е да губим и го приемаме, поне повечето от нас. Всички отбори имат дългове и искат нови стадиони. Но като изключим Лудогорец, които си построиха всичко по определен начин, всички останали очакват държавата да им помогне – със земя и средства. Ние построихме един нов сектор без козирка, за което всички се шегуват с нас. 

Но не забравяйте, че парите за това строителство са сред дълговете ни. Дано ги платим. Площадки за свободна игра на децата на футбол или какъвто и да е спорт няма навсякъде в България. Но никой не протестира масово пред кметовете на съответните градове, които с лекота строят нови мол-ове и търговски сгради, но не и спортни съоръжения. Отборите играят на стадиони, които не отговарят на никакви норми и при всеки международен мач се чудят къде да се играе по тази причина".

Снимка: Булфото

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти