Саудитска Арабия дебютира във Формула 1 с три DRS зони

Саудитска Арабия дебютира във Формула 1 с три DRS зони

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че пистата в Джеда ще разполага с три DRS зони за дебюта на Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1 през този уикенд.

Трасето на брега на Червено море е с дължина от 6.174 километра и разполага с цели 27 завоя, но голяма част от тях ще се взимат на пълна газ от пилотите. Точно заради това се очаква средната скорост за обиколка да достигне 252 км/ч, което ще постави пистата на второ място след „Монца“ в тази категория. 

Пиер Гасли очаква сложно първо Гран При на Саудитска Арабия
Пиер Гасли очаква сложно първо Гран При на Саудитска Арабия

А от ФИА ще се възползват максимално от този факт и ще дадат цели три възможности на пилотите за активация на своята система за намаляване на челното съпротивление, с три отделни точки за засичане на разликата между пилотите. По този от централата се надяват пилотите да останат близо един до друг в неделното състезание, което да го изключително интересно.

Първата зона за активация на DRS в хода на обиколката ще бъде в края на втория сектор, като тя ще започва от изхода от 19-а крива и ще продължава до зоната за спиране преди 22-я завой. Точката за засичане на разликата от една секунда в надпреварата пък ще бъде позиционирана на изхода от 17-а крива, след която пилотите ще са на пълна газ до края на първата DRS зона.

Във Формула 1 не се притесняват от строежа на пистата в Саудитска Арабия
Във Формула 1 не се притесняват от строежа на пистата в Саудитска Арабия

Втората зона ще започне на влизането в 25-я завой, като тя ще продължи до спирането за последната крива на трасето. Дистанцията между пилотите преди тази зона ще се засича веднага след края на предходната зона. А точно в края на предпоследната зона ще бъде разположена и точката за засичане преди финалната зона, която ще започва 170 метра след изхода от последния завой на обиколката.

Още от Моторни спортове

Виж всички