Шон Мърфи и нежеланието му аматьори да играят с професионалисти

Шон Мърфи и нежеланието му аматьори да играят с професионалисти

Шон Мърфи публично ракзритикува решението на World Snooker Tour да разреши на аматьори да участват в професионални турнири като Шампионата на Обединеното кралство, с което предизвика полемики и дискусии в социалните мрежи и снукър общността.

Ето как обясни позицията си самият Мърфи:

"Знам, че ще прозвуча като мрънкащ чичко, но това момче нямаше място на масата и не трябваше да участва в турнира", каза Магьосника, визирайки загубата си в първи кръг в Йорк с 5:6 от аматьора Съ Дзяхуей.

"Отпаднах от някого, който няма място в залата. Не знам защо позволяваме на аматьорите да участват и да играят с нас - ние сме професионалистите и така си изкарваме прехраната. Ние сме като свободни агенти, които сами си изкарват прехраната и нямаме гарантирана заплата. Не играем за отбори и не получаваме месечни възнаграждения.

Не е правилно професионалист с тази нагласа да се изправи срещу някого, за когото не важи това напрежение. Той (Дзяхуей) играеше сякаш нищо не го притеснява, защото наистина нищо не го притеснява. Не е честно и не е правилно. Нямам нищо против него, просто казвам, че аматьорите нямат място в професионалните турнири.

Аз по този начин си изкарвам прехраната и съм си заслужил това право от момента, в който станах професионалист на 15-годишна възраст. А той не е заслужил да е професионалист и съответно няма място в този турнир.

Каква е тази мания да се гледат числата и да се стремим да са точно 128? В момента имаме 122-ма професионалисти, така че не виждам защо някои просто да се класират за втория кръг без игра. Това не е Купата на Английската футболна асоциация, където футболистите са на заплата и резултатите им не зависят пряко от възнаграждението.

С тази загуба не спечелих нито един паунд и това е положението за всеки, който загуби от аматьор. Горе-долу същото беше в Китай, когато даваха "уайлд кард" на местни момчета и играехме допълнителен кръг срещу тях.

Знам, че въпреки всичките ми проблеми с врата, рамото и окото, трябваше да го победя. Бари Хърн точно това ще каже - ако не можеш да победиш аматьор, значи не заслужаваш да си в турнира. Но това е изключително грубо и неправилно. Това все още ли е вторият най-голям турнир в снукъра?

В тениса така ли правят? В най-големите турнири след "Шлемовете" позволяват ли на някой аматьор да спъне случайно някой професионалист? Обратната логика също важи - за да спечеля 6 500 паунда за класиране във втори кръг, не трябва ли поне да ги заслужа с победа над колега професионалист? Много е нечестно в този турнир да печелиш 6 500 паунда или 0 паунда.

Toва не е персонална атака към никого от аматьорите. Не за първи път губя от аматьор и няма да е последният. Те заслужават уважение за своя стремеж да станат професионалисти чрез резултатите си в Q School, който е създаден именно за да им даде тази възможност. Но докато още не са го заслужили, не смятам, че е правилно да участват в професионални турнири. Това е Световния тур на професионалистите и не трябва да има аматьори в него", каза Мърфи.

Марк Селби и Марк Уилямс подкрепиха казаното от него.

"Хората мислят, че просто се оплаква, защото тъкмо е загубил от аматьор, но аз подкрепям всяка негова дума. Единствената причина да съществува Q School e, за да могат аматьорите да се преборят за професионален статут. Ако някой не успее, на следващата година се пробва пак, но през турнирите за аматьори, а не за професионалисти. Напълно подкрепям думите на Мърфи", каза Селби.

"От години повтарям същото нещо. Схемата в турнира е от 128 играчи, а ние рядко покриваме тази квота. Определено трябва да е и по-кратък форматът. За мен ако си професионалист, трябва да имаш гарантирани приходи от всеки турнир, а не при загуба да взимаш 0 паунда.

Освен това как точно се помага за развитието на даден аматьор, ако му се падне да играе срещу Рони О'Съливан в първи кръг? Или Джон Хигинс и Джъд Тръмп? Как точно ще прогресираш в такъв мач? Казах на Джейсън Фъргюсън, че трябва да спре с включването на аматьори във всеки турнир, защото при тях няма напрежение и не им се помага по този начин", каза Уилямс.

Още от Снукър

Виж всички