Изпълнителният директор на Левски: Положението е критично, но под контрол!

Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков даде пресконференция относно важните теми в клуба от изминалия месец от встъпването в длъжност на новия Управителен съвет на клуба.

6 Иво Ивков с пресконференция относно важните теми в Левски

"Периодично ние чрез вас, уважаеми журналисти, ще се отчитаме за свършеното. Въздържах се и не съм дал нито едно интервю, за да се знае, че на тези пресконференции ще кажа всичко важно. Всички ще бъдат третирани по един и същи начин". 

"Предполагам, че има интерес към правните казуси и кредиторите. Три са случаите, които се открояваха там. Имам предвид размера на дължимите суми, начина на изплащането. Иначе са доста повече от три. 

Имаме подписано споразумение с г-н Хубчев и неговия екип. Вече е платена и първата вноска в срок. Там сумата е притеснителна. Няма да се впускам и ще остава верен да не анализирам какво се е случило в миналото. Там сумата е разсрочена за следващите 6 месеца на месечни вноски. Никак не съм щастлив с това споразумение, но то беше неизбежно с оглед състоянието, в което е клуба. Там не бяха постигнати договорености за никакви отстъпки. Цялата сума ще бъде изплатена в следващите шест месеца. 800 000 лева е останалата сума, която включва лихви и главници. 

Вторият случай е с футболист, който не влиза в плановете на треньорския щаб. Имаше договор с за още година и половина. След проведени преговори и разбиране от другата страна ние се споразумяхме и сключихме много добро споразумение с г-н Славчев и неговия агент. 12 000 и нещо евро + заплатите до края на годината ще бъдат изплатени. Това е доста добро решение на този казус. Водихме тежки преговори, но в рамките на десетина дни успяхме да приключим с този случай. 

Третият случай е Насиру Мохамед. Има решение на ФИФА за дължимата му сума 395 000 евро. Ще направим така тази сума да не е изискуема до края на годината и да не влияе на лиценза на клуба. Вярваме, че ще можем да постигнем и там едно относително добро споразумение. Очевидни са щетите от тези случаи. Няма нужда да говорим много за това".

"Правим периодични плащания към НАП, но те не са достатъчни. Положението е абсолютно критично и ще продължава в следващите месеци от финансова гледна точка, но нещата са под контрол. Разговаряме с всички. Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба.

Дефицитът, който клубът има в момента, е около 2 200 000 лева, за да преодолеем този първоначален шок". 

"Има и добри неща. Подновихме договорите на много млади играчи. Билал Бари също подписа при същите условия. Не трябва да забравяме, че подновихме и с Анди Краев, който се развива със седмици. Не са тайна и трансферите на Сонко и Цунами. Това е идеята за трансферите в клуба. Идеята е да се направи сплав от нашите юноши и класни като цена и качество - играчи от чужбина. 

Ние ежедневно водим разговори и с други потенциални партньори. Когато има нещо официално, ще направим специална пресконференция. Стартирахме един честен и открит диалог с феновете. Организираме заедно и тази обиколка в страната. Отпадат шест дела за Левски, които са на стойност над 210 000 лева. Благодарим на агента Майез Мустафа. 

В Левски има пламък в очите. Колкото и да е трудно, нещата са под контрол. Не действаме само на пожар. Мислим за стратегията и как да се развиваме. Спечелихме три дела, но четвъртото бе загубено. Там сме на ниво дисциплинарно производство. Правим всичко възможно, за да не е проблем за лиценза на клуба".

"Искам да подчертая важността на нашия проект за нова политика и ново отношение към нашите привърженици. Никого няма да призовавам за обединение. Това за мен са празни приказки. Не може хора, които по някакъв начин са се разделили, да ги призоваваш. Първата крачка вече е направена. Ще следват втора, трета, безброй. Считам, че обиколката в страната, ще ни сплоти. Когато отборът направо добра подготовка и заиграе, когато напълним стадиона, то различията ще изчезнат. Целта ни е обща. Започваме на 27-и с левскарска среща в град Хасково, където ще пристигнем в 10:30. Ще се видим на площада с нашите многобройни привърженици. Следващото събитие ще бъде в Кюстендил на 5-и декември. След това имаме мач в Стара Загора, като ще организираме подобно събитие в Сливен. Вече имаме организация за 18-и декември във Варна. Преди мача с Ботев (Пловдив) ще направим още една среща с хората на "Герена". 

"Лагерът е едно от немалките финансови пера. Ще бъдат осигурени финанси. Без добър лагер няма как да очакваме повдигане на класата в отбора. Хората искат да си видят отбора непримирим. Не успяхме да удовлетворим напълно изискванията на Стоилов, но той проявява разбиране. Анталия ще успеем да я осигурим. От разговорите ми със Станимир Стоилов, ако успеем да привлечем още един футболист, който е в полезрението ни, селекцията може да бъде считана за приключила. Даваме си възможност и за още един футболист".

"Стоилов си работи с договор и не е взел пари. Дължим две заплати. Бяха четири. Програмата ми минимум е да поддържаме това ниво до края на годината. Притискат ни спешни плащания навън. Хората тук проявяват разбиране. Разбира се, че хората трябва да си получават заплатите. Те си ги заслужават. Най-вероятно няма да изчистим всичко до Нова година, но вървим добре".

Ивков разочарован от Хубчев: С чужденците, минали през Левски, не сме имали такъв случай
Ивков разочарован от Хубчев: С чужденците, минали през Левски, не сме имали такъв случай

"Поради тяхно изрично нежелание заради дългата сага. Защо Хубчев и компания не направиха никакви отстъпи освен разсрочването, аз не знам. Изключително съм разочарован от това. С чужденците, минали през Левски, не сме имали такъв случай. Това е един христоматиен случай какво не трябва да правим в бъдеще. Там се допуснаха много грешки от клуба. План Б е да се лишим от наши основни футболисти за добра или не толкова добра цена, ако се наложи".

Снимки: Владимир Иванов

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти