Левски изпревари Тотнъм и Рома в интересна класация

Левски е българският отбор, който е дал най-много футболисти от своята школа, които тренират и играят в момента в отборите от първенствата на 31 страни, които са членове на УЕФА. "Сините" имат 36 свои кадри, които играят редовно при тях или в други отбори от България или Европа. Това показва подробно проучване в седмичния бюлетин на базираната в Швейцария Футболна обсерватория, която се занимава със статистика. Средната възраст на юношите на Левски е 25,1 години. 

Левски е на 33-о място в Топ 100 на европейския футбол, което дели с БАТЕ Борисов. Интересно е, че единственият друг български отбор, който влиза в челната стотица, е Литекс (Ловеч), който има 24 свои юноши, които са активни футболисти в европейските шампионати в момента. Литекс е в компанията на Тотнъм, Рома, Хофенхайм и ОФК Београд, които също има по 24 свои кадри. Средната възраст на кадрите на тима от Ловеч е 27,6 години. Първо място в класацията без никаква конкуренция държи нидерландският колос Аякс, който е дал 81 свои футболисти на футболна Европа. Следват Шахтьор Донецк с 75 играчи, а на трето място са Спортинг Лисабон, Динамо Киев и Динамо Загреб с по 70 играчи.

Кампанията с членските карти "Аз съм Левски" върви в добро темпо
Кампанията с членските карти "Аз съм Левски" върви в добро темпо

От Топ 5 на първенствата на Европа най-челно е класиран Реал Мадрид с 62 свои кадри, Барселона има 57 футболисти, а Арсенал - 51. Футболната обсерватория е изготвила и тренировъчен индекс на всеки клуб, който се формира от спортното ниво на отборите, където играят футболистите (клубен коефициент и резултати в международните мачове), мачовете на играчите през последния сезон, както и тяхната възраст (колкото по-млади са, толкова по-добре). По този показател Аякс отново е над всички с индекс от 102,3, Спортинг Лисабон има 91,8, докато Реал Мадрид - 81,4. Индексът на Левски е 18,8, докато този на Литекс е 16,0.

Още от БГ Футбол

Виж всички