Марота: Лукаку отиде в Челси, за да си удвои заплатата

Марота: Лукаку отиде в Челси, за да си удвои заплатата

Изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота даде обширно интервю пред “Кориере дела Сера”, в което говори по различни финансови теми, свързани с клуба и италианския футбол.

Николо Барела и Лаутаро Мартинес ще удължат своите договори с увеличена заплата, близо сме до това. Контрактът на Марсело Брозович изтича и при него ще отнеме повече време, но имам увереност. Ромелу Лукаку беше продаден за 115 млн. евро, а привлякохме Един Джеко за без пари. На терена няма голяма разлика. Лукаку напусна, за да си удвои заплатата. В Италия подобни суми не могат да съществуват. В момента не можем да правим сериозни инвестиции. Няма да ми позволят да купя Лукаку за 75 млн. евро. Необходими са ни понижени и специфични инвестиции. С Антонио Конте не сме се карали. Темата е деликатна, той трябва да обсъжда тези неща. Симоне Индзаги се справя добре и му е необходимо време, за да опознае Интер. Можехме да избегнем някои от допуснатите голове, ето къде трябва да се подобрим.

Амбициозни сме и все още е твърде рано да си правим заключения. На едно ниво сме с останалите, а целта си остава да се класираме за Шампионската лига. Какво ще направим при нова голяма оферта? Желанието на играча винаги е от ключово значение. Като директор не се притеснявам от продажбите, а от покупките. В момента няма клуб в Италия, който може да предложи огромна заплата на даден футболист. Моето бъдеще в клуба? Нека изчакаме завръщането на Стивън Женг. Мисля, че можем да продължим да работим заедно. След опита ми в Интер ще потърся нещо извън клубовете. Харесват ми политиката и спорта, бих искал да имам институционална роля.

Серия А загуби 1,2 млрд. евро заради коронавируса. Не искахме финансова помощ, а единствено отлагане на данъците. Нямаше да има последствия за италианските данъкоплатци. Отказана ни е всякаква помощ. Нуждаем се от компетентни собственици, стабилност и последователност, дори това да е в ущърб на спортните резултати. Първенството трябва да се реформира в 18 клуба и да се въведе полупрофесионално ниво за по-ниските дивизии. Богатите собственици в Премиър лийг не представляват идеал. Това е специфична ситуация, която останалите не могат да използват. Трябва да придадем ценност на нашите ресурси, да намалим разходите и да подобрим съоръженията ни. Тези, които харчат най-много, не печелят. По-добре да се даде стойност на компетеността.

Оптимист съм, но ни липсва внимание от страна на държавата. 153 нови стадиона бяха изградени в Европа през последните 10 години, само един от тях беше в Италия. Трябва отново да се въведе министър на спорта. Планът за възстановяване ще донесе 235 млн. евро. Футболът и спортът трябва да имат важна роля в него. Нужен ни е национален проект, защото спортът представлява голяма пропорция от италианската икономика. Суперлигата беше тревога от отчаяние на някои клубове с големи състезателни цели. Моделът на турнира трябва да бъде преразгледан. Можехме да действаме по-добре по отношение на формата, но целта оправдава средствата. COVID-19 и дълговете източват клубовете. Трудната част е да съчетаем бизнес концепцията с тази за меритокрацията. 

Аз съм против световно първенство на всеки две години. Това ще ограничи клубните активности и ще увеличи риска от контузии. Как ще защитят клубовете по този начин? Ако ти дам даден футболист за два месеца, защо само аз ще му плащам? Нашите собственици инвестираха почти 1 млрд. евро за пет години, а това не е устойчиво. Вече излязохме от тунела и има стабилност. Женг има  страст и няколко пъти потвърди своя дългосрочен ангажимент към Интер”, коментира Марота.

Още от Футбол свят

Виж всички