Има ли шанс Бербатов в съда? Уставът на БФС е крайно неясен

Димитър Бербатов, който събра 230 гласа в надпреварата за президентския стол на БФС, обяви, че ще сезира съда за преизбирането на Борислав Михайлов на днешния конгрес, тъй като, според него, е трябвало да се проведе балотаж между двамата.

Причината е, че за новия стар президент на съюза са гласували 241 делегати. Според Бербатов те не правят над 50% от делегатите, защото по-рано през деня се били регистрирали 483-ма. Т.е. на Михайлов му е трябвало още един глас за победа на първия тур.

В крайна сметка Михайлов бе обявен за президент на БФС, тъй като трима от 483-мата делегати не са гласували. Т.е. 241 гласа правят повече от 50% от гласувалите.

Бербатов допълни, че претенциите му са на база на Устава на БФС, който не бил спазен, и дава конгреса на съд.

Справка на Sportal.bg показва, че по този въпрос Уставът е крайно неясен.

В него пише следното: “Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване.”

Неяснотата идва от думата “присъстващи”. Ако тя беше заменена от фразата “регистрирани делегати”, тогава трябва да се проведе балотаж между Михайлов и Бербатов.

Ако пък пишеше “гласували”, тогава решението Михайлов да бъде обявен за победител след първия тур е правилно.

“Присъстващи” обаче може да се тълкува като присъстващи в залата (в полза на Михайлов) или присъстващи на конгреса, защото са се регистрирали, но забравили да гласуват поради една или друга причина (в полза на Бербатов). Т.е. не е ясно в кой момент къде да присъстват.

От неясния Устав по-скоро могат да се направят изводи, че в случая тулкуването му няма да е в полза на Димитър Бербатов и той трудно ще убеди съда в правотата си.

Още от БГ Футбол

Виж всички