Така ли ще изглежда календарът във Формула 1 за 2022 година?

Така ли ще изглежда календарът във Формула 1 за 2022 година?

Въпреки все още бушуващата пандемия от коронавирус организаторите на Формула 1 усилено работят по оформянето на календара в шампионата за 2022 година.

По неофициална информация следващият сезон ще бъде от рекордните 23 старта, колкото бяха планирани и през 2021. Самата кампания ще започне с два старта в Близкия изток на 20 и 27 март, като те ще се проведат съответно в Бахрейн и Саудитска Арабия. Две седмици по-късно ще се състои и Гран При на Австралия, което ще бъде последвано от Гран При на Китай на 24 април. И двете надпревари не се проведоха през последните две години заради пандемията от коронавирус.

Гран При на Австралия отпадна от календара на Формула 1 за втора поредна година
Гран При на Австралия отпадна от календара на Формула 1 за втора поредна година

На 8 май ще се проведе и дебютната Гран При на Маями на специално изграденото трасе около стадиона „Хард Рок“ в Маями Гардънс. Две седмици след старта във Флорида ще бъде и първият такъв в Европа като той ще бъде за Гран При на Испания на „Каталуния“. Договорът на испанската писта изтече след края на тазгодишната надпревара на нея, но то е подписало ново петгодишно споразумение за домакинство. Последният уикенд на май отново ще бъде отбелязан от Гран При на Монако, което обаче вече ще използва стандартния формат с тренировки в петък, а не в четвъртък както бе по традиция в Княжеството.

Формула 1 официално отива в Маями за втори старт през следващата година в САЩ
Формула 1 официално отива в Маями за втори старт през следващата година в САЩ

След двете надпревари в Европа идва нова доза далечни пътувания, като те ще отведат пилотите в Азербайджан на 12 юни и Канада на 19. „Жил Вилньов“ е още една от пистите, които отсъстваха през последните години заради пандемията от коронавирус, но нейното бъдеще никога не бе поставяно под съмнение заради дългогодишното споразумение, което тя има за домакинство.

Гран При на Канада почти сигурно ще бъде отменено
Гран При на Канада почти сигурно ще бъде отменено

Десетият кръг за годината ще се проведе на 3 юли във Великобритания, като той ще постави началото на серия от три поредни старта, тъй като ще бъде последван от тези в Австрия и още един, чийто домакин все още не е известен. Пистата „Пол Рикар“ има договор за домакинство за още две години, но от Либърти Медия търсят начин да го прекратят предварително заради трудния достъп на феновете до трасето. Вместо него в календара за трета поредна година може да се завърне „Имола“, която отново да приеме Гран При на Емилия-Романя на 17 юли. Две седмици след това ще се проведе и Гран При на Унгария, която ще бъде последвана от едномесечната лятна пауза.

Макс Верстапен, Ландо Норис

След нея сезонът ще бъде възобновен с две поредни серии от три поредни старта, като между тях отборите ще имат само седмица почивка. Първата такава серия ще бъде идентична на тазгодишната и ще включва надпреварите в Белгия, Нидерландия и Италия, които ще са последните на територията на Стария континент. 

Формула 1 няма да се завърне в Германия през 2022 година
Формула 1 няма да се завърне в Германия през 2022 година

На 25 септември ще се проведе и последното Гран При на Русия в Сочи преди надпреварата да се премести на „Игора Драйв“ край Санкт Петербург през 2023. След нея керванът ще посети или Сингапур, или Турция, като всичко зависи от това дали „Марина Бей“ ще успее да подпише ново споразумение за домакинство след като пропусна последните две години. Край на тази серия от три поредни старта ще сложи Гран При на Япония на „Сузука“, която въпреки че пропусна последните две години също като Канада има дългосрочен договор за домакинство.

Отмениха Гран При на Япония във Формула 1
Отмениха Гран При на Япония във Формула 1

Последните четири надпревари за годината ще бъдат разделени в две серии от по два поредни старта, като първата от тях ще включва стартовете в САЩ и Мексико на 23 и 30 октомври, а на 13 и 10 ноември ще се проведат тези в Бразилия и Абу Даби.

Предварителен неофициален календар във Формула 1 за 2022:

20 март: Бахрейн

27 март: Саудитска Арабия

10 април: Австралия

24 април: Китай

8 май: Маями

22 май: Испания

29 май: Монако

12 юни: Азербайджан

19 юни: Канада

3 юли: Великобритания

10 юли: Австрия

17 юли: Франция/Емилия-Романя 

31 юли: Унгария

28 август: Белгия

4 септември: Нидерландия

11 септември: Италия

25 септември: Русия

2 октомври: Сингапур/Турция

9 октомври: Япония

23 октомври: САЩ

31 октомври: Мексико Сити

13 ноември: Сао Пауло

20 ноември: Абу Даби

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички