Във Ферари са изненадани от темпото на Шумахер

Във Ферари са изненадани от темпото на Шумахер

Един от главните отговорници за пилотската академия на Ферари Джок Клиър призна, че е приятно изненадан от скоростта, която Мик Шумахер показва в своята първа година във Формула 1.

Изненадата на 57-годишния британец идва на фона на кариерата на сина на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер в малките формули, където той най-често имаше нужда от повече от година за адаптация. В дебютната си кампания във Формула 1 обаче той води своя съотборник в Хаас Никита Мазепин с 9:2 победи в квалификациите, като единствените поражение на германеца бяха в Монако и Унгария. И в двата случая обаче той дори и не участва в сесията за място след инциденти в третата свободна тренировка.

Мик Шумахер е доволен от първите си месеци във Формула 1
Мик Шумахер е доволен от първите си месеци във Формула 1

„Донякъде съм изненадан“, призна Клиър.

„Работим от известно време с него в академията и го познаваме добре. Той няма да е изненадан, че най-големите критики към него в малките формули бяха заради бавната му адаптация. Той не е някой, който още със сядането си в даден болид прави впечатление. Ако обаче му се даде втора година в даден шампионат, тогава вече той започва да се представя силно и постоянството му е впечатляващо.

„Всъщност, съм впечатлен от неговата скорост тази година, ако трябва да съм честен. Очаквах Никита да е по-бърз от него в първата част на сезона“, добави Клиър.

Той също така обясни и една от най-силните страни на Шумахер, а именно неговата добра работа с обратната връзка.

„Това е една от неговите най-силни страни в момента. Казваш му нещо веднъж и той веднага се адаптира и го прави. Наистина е много приятно да работиш с интелигентни пилоти и те се мотивират сами в момента, в който им дадеш нещо ново за учене, нещо, което да подобрят и те го правят“, завърши Клиър.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти