Хонда обявиха каква ще е съдбата на двигателя на Верстапен

Хонда обявиха каква ще е съдбата на двигателя на Верстапен

Японският производител на двигатели на Ред Бул във Формула 1 – Хонда обяви каква ще е съдбата двигателя на Макс Верстапен, с който той участва в Гран При на Великобритания.

На „Силвърстоун“ младият нидерландец бе въвлечен в сериозен инцидент на „Копс“ в първата обиколка. Тогава след контакт с Люис Хамилтън той се заби в гумените заграждения със сила от 51g. Този удар предизвика щети за близо 1.8 милиона долара и постави под въпрос състоянието на агрегата на Хонда, който е втори за Верстапен през сезона.

От Ред Бул разкриха колко струват щетите по болида на Верстапен
От Ред Бул разкриха колко струват щетите по болида на Верстапен

Между надпреварите на Острова и тази в Унгария този уикенд, въпросният двигател бе изпратен в Япония, където техниците на Хонда направиха обстойни прегледи. Освен това те извършиха максимално разрешените от правилника поправки преди задвижващата система да бъде върната в Европа.

Вчера по време на петъчните тренировки на „Хунгароринг“ Верстапен използва именно този двигател. След техния край той получи зелена светлина от Хонда и ще може да го използва до края на годината, въпреки сериозния удар преди две седмици. За него това е изключително добра новина, тъй като сега шансът той да има нужда от четвърти двигател, който носи със себе си и наказание, е много малък.

„Беше хубаво да видим, че Макс не изпитва никакви негативни последствия от катастрофата на „Силвърстоун“ и ние успяха да проверим двигателя, който той използва в Гран При на Великобритания и всичко работи нормално“, заяви техническия директор на Хонда Тойохару Танабе.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички